lördag 27 augusti 2022

Det är synd om Ulf

» Men han har sig själv att skylla.

Jag har några gånger här på Sven Tycker antytt att jag nästan tycker synd om moderatledaren Ulf Kristersson. För en tid sedan tror jag faktiskt att han tog för givet att efter valet nu i september skulle han bli statsminister och få bilda en regering tillsammans med Ebba Busch och Kristdemokraterna som sedan skulle få stöd av Sverigedemokraterna och Liberalerna som inte skulle ha något annat val än att stötta honom utan att kunna ställa så stora krav. Hade han tur skulle varken Liberalerna eller Miljöpartiet nå över 4%-spärren.

Men, nu börjar verkligheten hinna ikapp Ulf Kristersson. Många väljarundersökningar ger det Rödgröna "alternativet" ett försprång över hans eget Brunblå "alternativ". Risken (för Ulf alltså) är därmed stor att Magdalena Andersson faktiskt kan sitta kvar efter valet. Det blir Magdalenas bekymmer att knåpa ihop en fungerande riksdagsmajoritet, något som Ulf den stackaren då slipper. Allt fler undersökningar visat samtidigt att Moderaterna inte ens är största parti i hans eget block. Allt fler undersökningar ger Sverigedemokraterna ett rejält försprång över Moderaterna. Det blir allt svårare för Ulf Kristersson att ens hävda att han är blockets ledare. Ännu svårare för honom att gå omkring och tro att SD snällt kommer att stötta honom utan motkrav. Samtidigt visar i stort sett alla undersökningar att förtroendet för Magdalena Andersson ligger långt över förtroendet för honom själv. Många undersökningar ger till och med Jimmie Åkesson och Ebba Busch högre förtroendesiffror än för Ulf Kristersson. Stora grupper av de väljare som han räknar in i sitt eget block saknar helt enkelt förtroende för honom som statsminister. Detta samtidigt som förtroendet för Magdalena Andersson är spritt långt in bland borgerliga väljare inom Ulf Kristerssons förväntade underlag.

Det är faktiskt nästan synd om Ulf Kristersson!

Moderaterna helt vilse
I Demoskops undersökning för Aftonbladet där väljarna fått svara på frågan: - "Tror du Ulf Kristersson skulle vara en bättre eller sämre statsminister än Magdalena Andersson" så är det inga upplyftande siffror för Ulf Kristersson. Av totalen så tycker 46% att Magdalena Andersson vore bäst medan Ulf Kristersson får 38% av rösterna. 15% ser ingen skillnad. Det är nästan enstämmigt stöd för Magdalena Andersson bland de Rödgröna väljarna. Socialdemokraterna 94%, Vänsterpartiet 89%, Miljöpartiet 96% och bland Centerväljarna så föredrar 84% Magdalena Andersson.

Bland de Brunblå partierna är stödet för Ulf Kristersson klart lägre. Moderaterna 78%, Sverigedemokraterna 76%, Kristdemokraterna 70% och bland Liberalernas väljare bara 43%. 20% av Liberalernas väljare föredrar Magdalena Andersson medan 37% tycker att det kvittar. Det är till och med fler moderater som föredrar Magdalena Andersson än centerpartister som föredrar Ulf Kristersson. Även om siffrorna är låga. Men faktum är att mellan 22% och 29% av de moderata, kristdemokratiska och sverigedemokratiska väljarna tycker att det kvittar eller till och med föredrar Magdalena Andersson. Och som sagt bland de liberala väljarna tycker en majoritet (57%) att det kvittar eller föredrar Magdalena Andersson.

Det är synd om Ulf Kristersson!

Sedan ser jag att Sveriges Radio publicerat sin Svensk Väljaropinion. Det är en sammanvägning som Kantar Sifo gör av mätningarna från Novus, Kantar Sifo och Ipsos. En ögonblicksbild av väljaropinionen som nog inte heller gör Ulf Kristersson glad. Den ger de fyra partierna i det Rödgröna laget en ledning med 49,4% mot de fyra partierna i det Brunblå laget på 49,1%. Dvs ingen stor ledning, men en ledning. Så här ser siffrorna ut jämfört med för en månad sedan:

Socialdemokraterna 29,6% (-3,3)
Sverigedemokraterna 20,5% (+2,9)
Moderaterna 17,7% (-1,8)
Vänsterpartiet 8,4% (+0,2)
Centerpartiet 6,2% (+0,5)
Kristdemokraterna 5,8% (-0,6)
Miljöpartiet 5,2% (+1,8)
Liberalerna 5,1% (+0,5)

Socialdemokraterna är klart störst och glappet mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna är mycket tydligt. Sedan dessa undersökningar har det blivit känt att Annie Lööf var Theodor Engströms mål i Almedalen. Kan det ge "sympatiröster" till Centern? Det har blivit känt att Liberalerna gav sig ut på valturné med kompisarna i M, KD och SD för att propagera för kärnkraft. Upprördheten inom stora liberala grupper blev stor och Johan Pehrson tvingades omedelbart förklara att det inte alls var en gemensam valturné, det vara bara ett studiebesök. Fast bussresan kallades allt möjligt bland de andra partierna där SD i princip använde begreppet valturné. Uppriktigt sagt var det nog en felkalkyl inom Liberalerna som alla i ledningen inte ens visste om i förväg. Liberalerna är ett starkt splittrat parti där stora grupper inte alls vill vara med på färden in i SD-land. Kan denna turné straffa sig? Enigheten inom Centern om valet att hellre stödja Magdalena Andersson än en Ulf Kristersson sittande i Jimmie Åkessons knä är mycket större.

Vänsterpartiet i Åstorp

Rösta på ett äkta vänsteralternativ - på DIN sida

Det finns de som tror att jag tycker illa om Ulf Kristersson (och Jimmie Åkesson och Ebba Busch och....) Jag vet inte var ni fått det från?

Läs:
Svensk väljaropinion juli 2022. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: