fredag 12 augusti 2022

Vettigt och korkat

» Veckans utmärkelse.

Liberalerna i Skåne vill ha en översyn av Skånetrafikens zonsystem. Ett system som är så förenklat att det blivit komplicerat. För enkla biljetter finns det bara tre varianter. Åker man inom en radie på 8 km så är det liten zon och kostar 28:-. Är resan längre, och det blir den ju i allmänhet om man inte åker stadsbuss så är det mellanzon (max 35 km). Då kostar det 53:- för en enkel resa. Allt över 35 km är likställt med Hela Skåne och kostar då 107:- för en enkel resa. En returresa (kallas 24-timmarsbiljett) kostar det dubbla. Man kan då åka runt i 24 tim inom den angivna zonen.

Men det här får korkade effekter. Det finns exempel där det blir billigare att köpa en mellanzon och sedan en kort zon för sista biten istället för en biljett Hela Skåne. För resor inom stan kan det i princip ju bli dubbelt så dyrt med en resa om hållplatsen ligger 8,1 km från Centrum eller 8 km från Centrum.

Nu tycker Liberalerna att man ska se över systemet. En inte helt felaktig tanke. Tacka vet jag de gamla Jojo-korten som gällde tidigare. Men det ska ju vara modernt och anpassat till appar i mobiltelefonen numera!

Ett ännu bättre förslag är en rejäl sänkning av taxorna. En REJÄL sänkning som stimulerar till att utnyttja kollektivtrafiken istället för att bara sätta sig i bilen. Sätt fart politiker!

Skånetrafiken - ger Skåne skjuts

Veckans mest korkade politiska utspel måste vara Moderaternas krav på att man skall införa obligatoriska enkla snabbtest av alla förskolebarn för att se om dom lider av ADHD. Ja, inte ALLA barn utan bara dom som bor i "utsatta områden". Jag vet inte om man menar att ADHD sprids på något sätt just i "utsatta områden"? Eller hur man nu har tänkt. Om man nu har tänkt? Tydligen ska det ske på Barnavårdscentralen vid 5 års ålder.

Dom som begriper påpekar att det finns inga tillförlitliga snabbtest. Men sådana petitesser bryr sig inte populistiska moderatpolitiker om. Det viktiga är att se till att vi gör det klart för föräldrar i "utsatta områden" att vi tycker att ni är farliga så vi har er under uppsikt.

Skulle man inte kunna förenkla det hela och kräva att alla som bor i "utsatta områden" bär en armbindel med "U" på så fort man lämnar sitt "utsatta områden". På så sätt så kan ju alla vi andra se vilka som är farliga så att vi håller avstånd och håller koll.

Moderaterna får veckans utmärkelse. - "Veckans korkade dumhet".

Läs:
M: ADHD-testa alla barn i utsatta områden. - Expressen
Experternas kritik mot M-förslaget om adhd. - Expressen
Adhd-forskaren ifrågasätter M-förslaget: Saknas bra snabbtest. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: