söndag 28 augusti 2022

Elpriset

» Spännande.

Jag tror inte att någon har missat debatten om elpriset. Det är väl ingen som har missat debatten om de rekordhöga priserna på elström. Om man ska tro våra Brunblå partiers propaganda så har vår regering en enorm makt. Detta eftersom den socialdemokratiska regeringen i Sverige höjt priserna på el i hela Europa. Men så är det faktiskt inte.

Ett bekymmer för prissättningen på elström är uppdelningen av Sverige i olika elprisområden. En uppdelning som infördes av den dåvarande borgerliga regeringen 2011. Det är inte bara Sverige som är uppdelat i elprisområden utan det gäller i princip de flesta länderna i Västeuropa. Att avskaffa områden är något som troligtvis EU kommer att protestera vilt emot.

Det stora problemet är dock inte nedlagda kärnkraftsaggregat som man från kärnkraftsmaffian försöker påstå. Sverige har inget underskott på elström. Sverige har ett stort överskott på elström. I dag är Sverige Europas största exportör av elström. Många av våra grannländer är helt beroende av import av elström från Sverige. Under några timmar vissa dagar händer det att Sverige importerar elström. Men mesta tiden går exporten på högvarv.

Elen är viktig
Ett problem är att överföringen av elström mellan olika delar av Sverige inte fungerar som det är önskvärt och planerat. Den stora skulden till detta är överklaganden och protester där människor och kommuner inte vill ha elledningar genom landskapet. Hade alla dessa protester och överklaganden inte varit så våldsamma hade överföringskapaciteten varit mycket bättre idag. Ingen vill ha kraftledningsstolpar i närheten.

Ett annat problem är alla kommuner som sätter stopp för byggande av vindkraft. Landbaserad vindkraft är den överlägset billigaste elströmmen. Men ingen vill ha vindsnurror i närheten.

Men, det stora problemet är faktiskt sättet som priset sätts på elström. Priset sätts på en elhandelsbörs där säljare av elström får ange hur mycket dom vill ha betalt för sin elström och där köpare av elström får ange hur mycket dom är villiga att betala. Sedan sätter man priset efter det högsta beloppet! Detta gör att spekulanter kan trissa upp priset och elproducenter kan tälja guld med täljknivar eftersom dom får betalt med det högsta priset även om dom kan producera elströmmen mycket billigare.

Vi har helt enkelt skapat en marknadsplats där elhandelsföretag har som syfte att tjäna så mycket pengar som möjligt på att handla med elström och spekulera i så höga priser som möjligt. Den handeln med vår elström har helt enkelt till syfte att trissa upp priset så högt som möjligt. Eftersom priserna på elströmmen är mycket högre nere i Europa, som köper vår elström, sprider sig det höga elpriset till oss.

Energimarknadsinspektionen granskar just nu till och med om ifall några av toppnoteringarna nu under sensommaren helt enkelt beror på manipulationer med elpriset. Man misstänker att elhandelsföretag lagt in onödigt höga bud på elström för att trissa upp priset mer än nödvändigt.

Vad kan göras? På kort sikt kan man nog inte göra så mycket. Vi lär inte få lov att avskaffa elprisområdena för EU. Möjligen kan vi göra förändringar. Vi lär inte heller få lov för EU att vidta kraftfulla åtgärder mot den upptrissning av priserna som den totalt avreglerade elbörsen innebär. Ska vi göra något på kort sikt så handlar det helt enkelt om att på olika sätt jämna ut priserna med olika former av "stödsystem". Att bygga ny kärnkraft som den brunblå kärnkraftsmaffian upprepar likt en gammal grammofonskiva som hakat upp sig löser inga problem på de närmaste 15-20 åren. Om det ens löser några problem då? Min tro är att det skapar mer problem än det löser. Det snabbaste är att bygga ut överföringskapaciteten och öka produktionen i södra Sverige med produktion som går snabbt och billigt att bygga. Men det löser egentligen inte problemet med upptrissade priser på en marknad som har som syfte att trissa upp priserna.

Den enda lösning som fungerar är att man i Europa kan få ner priserna där. Det sprider sig också till Sverige.

Läs:
Hela Sverige måste axla hela elprisbördan. - Ledare Helsingborgs Dagblad
Sommarens dyraste el kan ha berott på prismanipulationer. - Helsingborgs Dagblad
«Sverigepriser» stoppar skyhöga elräkningar. - Expressen Debatt Vänsterpartiet

Inga kommentarer: