fredag 26 augusti 2022

Det politiska debattklimatet

» Vem är värst?

Sedan det framkommit att ett av målen för Theodor Engström var centerledaren Annie Lööf när han mördade Ing-Marie Wieselgren i Almedalen den 6 juli har det blossat upp en liten debatt om debattklimatet i Sverige. Flera experter som uttalat sig påpekar att det hårdnande klimatet inte är ett svenskt fenomen utan det gäller på många håll i världen. Min gissning är att den stora tillgången till sociala medier där man mer eller mindre anonymt kan sprida sin dynga bär en stor skuld.

Samtidigt har researchföretaget Acta Publica gjort en granskning av alla politiska kandidater sedan 2006. Man konstaterar då att av årets kandidater så har 289 politiker gjort sig skyldiga till rasistiska eller nazistiska yttranden. Det handlar om kandidater från i stort sett alla partier. Av dessa 289 politiker kandiderar 214 för Sverigedemokraterna! Det är nästan 80% av alla. Det är 12 gånger så många sverigedemokrater som det är moderater, som kommer på andra plats. I många partier återfinns idag kandidater som mer eller mindre offentligt tagit avstånd från sina tidigare åsikter. Det finns de som genomgått s.k. "exitprogram". Men det är uppenbart att inom SD finns dom kvar med sina gamla smutsiga åsikter.

Man ska vara snäll
Intressant är att när utrikesminister Ann Linde påpekar att det var: - "SD och andra högerextrema krafter" som blåst upp detta hat mot Annie Lööf så blir naturligtvis Jimmie Åkesson upprörd. Han begär en ursäkt från Ann Linde. Jag tycker att Jimmie Åkesson ska börja med att granska sina egna medlemmars och mediers hatpropaganda mot Annie Lööf. Det är faktiskt detta hat som fick den gamla SD:aren Theodor Engström att fatta sitt beslut. - "Hon hånas, visas upp med fula bilder och kallas bla för ett hot mot demokratin" konstaterar andra. SD:s kommunikationskanal Riks har publicerat mer än 120 olika filmer om Annie Lööf. Och det är inte hyllningar.

Det skrämmande är att när moderatledaren Ulf Kristersson ska uttala sig om bråket så tar han ställning för Sverigedemokraterna!

Det är uppenbart att Ulf Kristersson börjar bli desperat. Allt fler väljarundersökningar visar att Moderaterna nu inte ens är tvåa efter Socialdemokraterna. Man är mindre än Sverigedemokraterna. Hur känns det Ulf Kristersson? Är du fortfarande statsministerkandidat? Jag såg förresten att Jimmie Åkesson kallade det Brunblå blocket för det Blågula blocket. Blått skulle väl då vara Moderaterna och Kristdemokraterna (Liberalerna räknas nog inte av SD) och då är det alltså Sverigedemokraterna som ska vara Gula. Men Gula är ju de hemska utlänningarna från Kina, Vietnam, Thailand, Korea, Japan osv. Dom där hemska snedögda utlänningarna som inte har i Sverige att göra! Hur tänkte Jimmie Åkesson? Jag fortsätter med Brunblå sörja!

Vad det gäller det politiska debattklimatet ska jag erkänna att även jag i min iver att beskriva vårt samhälle ibland begår övertramp. Jag vill be om ursäkt för detta! Jag har för en tid sedan lovat att sluta använda uttrycket "Sverigedumokraterna". Det är förklenande att använda ett sådant uttryck om politiska motståndare. Man ska inte kalla sina politiska motståndare för "dumma". Tyvärr tror jag att jag nog använt uttrycket på Sven Tycker trots mitt löfte att inte göra detta. Jag ber om ursäkt!

Men, jag vidhåller att det Brunblå blocket är en Brunblå sörja!

Läs:
SD står stadigt i den bruna myllan. - Expo
Annie Lööf har varit väldigt utsatt för hot och hat. - Ewa Stenberg i Dagens Nyheter
SD måste sluta driva på hatet mot Annie Lööf. - Martina Montelius i Expressen
Kristerssons kritik efter Twitterbråket. - Expressen
En giftig cocktail som bubblat på nätet länge. - David Baas i Expressen
Uppsving för SD – drar ifrån M. - Expressen
Här är SD:s hemliga trollarmé – får order av Åkesson. - Dagens ETC
Granskning: Sverigedemokraterna betalar näthatare för att sprida propaganda. - Resumé
SD:s trollsidor kallade Lööf för landsförrädare. - Dagens ETC
Ett liberalt parti som samarbetar med SD måste betraktas som en självmordssekt. - Fredrik Strage i Dagens Nyheter

Inga kommentarer: