tisdag 23 augusti 2022

En moderat kris

» Stackars Uffe.

Som jag tyckte redan i går så är det nästan synd om moderatledaren Ulf Kristersson. Det ser helt enkelt illa ut för honom. Jag gick in och kollade de senaste siffrorna från SVT:s Novusundersökningar som uppdateras dagligen. Dom ger de Rödgröna ett övertag över den Brunblå sörjan och mardrömssiffror för Moderaterna. Så här ser siffrorna ut jämfört med valet 2018:

Socialdemokraterna 28,5% (+0,2)
Sverigedemokraterna 21,4% (+3,9)
Moderaterna 17,4% (-2,4)
Vänsterpartiet 9,5% (+1,5)
Centerpartiet 7,2% (-1,4)
Kristdemokraterna 5,2% (-1,1)
Miljöpartiet 4,9% (+,5)
Liberalerna 4,9% (-0,6)

Detta ger ett övertag på 50,1% (+0,8) för team Magdalena Andersson mot 48.9% (-0,2) för team Ulf Kristersson. Om det nu ska kallas team Ulf Kristersson och inte team Jimmie Åkesson? Det är katastrofsiffror för Moderaterna! Sedan toppåret vid valet 2010 då Moderaterna fick 30,1% har det bara gått utför. 2014 fick Moderaterna 23,3%, 2018 fick Moderaterna 19,8% och nu ligger man alltså några veckor före valet 2022 på 17,4%. Man ser ut att bli valets stora förlorare med -2,4 procentenheter tillsammans med kollegorna i Kristdemokraterna med -1,1 och Liberalerna med -0,6. Sverigedemokraternas uppgång räcker inte till för att kompensera för förlusterna utan det går även en ström i riktning vänster. Samtidigt ligger alltså alla partierna i den Rödgröna hörnan på plus förutom Centern.

Vad förklarar då denna kräftgång för Ulf Kristersson? Kan det vara alla utspel på SD:s rasistiska planhalva? Moderatväljarna tycker att dom lika gärna kan stödja originalet som att stå kvar hos kopian? Ulf Kristersson har ju till och med gått ut och menat att SD hade rätt och M fel.

Den Brunblå sörjans kvartett
Moderaterna har bland annat gått ut hårt med att beskylla invandrare för att vara lata och bara leva på bidrag. Vi har alla hört att 700.000 utlandsfödda inte kan försörja sig själva. Problemet för Ulf Kristersson är att i dessa 700.000 ingår t.ex. 65.000 som studerar för att få ett bra jobb. 34.000 är föräldralediga eftersom konstigt nog även utlandsfödda föder barn. 41.300 har sjuk- eller aktivitetsersättning. Dom har alltså drabbats av sjukdomar, funktionsnedsättningar eller olyckor som gör att dom inte kan arbeta. Man har även räknat med alla som tjänar mindre än 15.500 kronor i månaden. Och naturligtvis de som lever på kapitalinkomster. Jag undrar hur många renrasiga svenskar som inte heller kan försörja sig om vi räknar med dom som studerar, som är föräldralediga eller helt enkelt har sjuk- eller aktivitetsersättning eller helt enkelt bara har låga inkomster. I min familj är det bara 2 av 5 som kan försörja oss själva genom arbete. Jag är pensionär. Min yngsta son har aktivitetsersättning och min dotter studerar. Det är bara min hustru och min äldsta son som förvärvsarbetar. Vi kan ju inte vara renrasiga svenskar med den dåliga förvärvsfrekvensen? Det stämmer också, för här finns vallonblod, ryskt blod, danskt blod, tyskt blod, polskt blod och jag undrar vilka fler hemskheter som döljer sig i vår arvsmassa?

För övrigt såg jag att den Brunblå sörjans goda samvete, Liberalerna alltså som vägrar förknippas med Sverigedemokraterna, trots detta gett sig ut på valturné ihop med även Sverigedemokraterna. Man har nämligen gett sig ut på kärnkraftsturné med vännerna i den Brunblå sörjan. Ett val från den högsta L-ledningen som mötts av intensiv intern debatt. Lokala L-politiker tappar gnistan helt.

Men för den Brunblå sörjans kärnkraftslobbyism är alla medel tillåtna. Det är alltså på sin plats att påpeka att de svenska elpriserna INTE är höga jämfört med situationen i våra grannländer. Vi har, trots att vi tycker priserna är orimligt höga, låga elpriser jämfört med Europa. De priser som vi tycker är höga beror inte på någon elbrist. Sverige är idag Europas största exportör av elström. Tidigare var Frankrike den största men de stora problemen med kärnkraften i Frankrike gör att landet inte kan exportera i samma utsträckning. Idag står Sverige t.ex. för en tredjedel av Finlands elkonsumtion. Sveriges export till Litauen står för hälften av landets elkonsumtion. De höga priserna beror på en vansinnig avreglering och handel med elströmmen som trissar upp priserna. Och naturligtvis den vansinniga uppdelning i fyra elprisområden som den tidigare borgerliga regeringen införde.

Håll er borta från den Brunblå sörjans lögner!

Inga kommentarer: