onsdag 24 augusti 2022

Cykla mera

» Både du och miljön mår bättre.

Jag fick ett nyhetsbrev från Cykelfrämjandet i mejlen. Cykelfrämjandet har inför valet granskat våra politiska partiers syn på olika frågor av intresse för oss cyklister. Kan ni gissa vilket parti som får sämst betyg? Jag tror faktiskt inte att det är så svårt att gissa. Inte heller vilka partier som ligger i topp. Så här ser listan ut. Partierna kan få max 10 poäng:

10 p - Vänsterpartiet
10 p - Miljöpartiet
7 p - Centerpartiet
6 p - Kristdemokraterna
5 p - Socialdemokraterna
4 p - Moderaterna
3½ p - Liberalerna
2 p - Sverigedemokraterna

Jag tillhör den lilla minoritet av svenskar som faktiskt inte har någon bil. Jag har inte ens körkort och har aldrig haft någon bil. Den enda gång jag i princip kört bil är när jag gjorde lumpen och den ansvariga för fordonsutbildningen struntade i att jag inte hade körkort. Jag skulle köra lastbil trots det! Jag är även själv uppvuxen i en familj utan bil. Jag har alltså vant mig vid att gå, cykla eller åka kollektivt. Och det fungerar alldeles utmärkt!

Cykla mera
Jag inbillar mig inte att detta skulle fungera för alla. Beroende på hur vi bor, var vi jobbar och liknande förhållanden så kan naturligtvis alla inte klara sig utan en bil i dagens samhälle. Men, väldigt många skulle göra detta. Det krävs kanske lite annorlunda vanor. Vi måste kanske göra anpassningar av vårt sätt att leva. Jag har naturligtvis sett till så att jag haft arbetsplatser som det gått att cykla till på hemorten. Och när detta under kortare perioder inte varit möjligt har jag fått resa kollektivt.

Jag är naturligtvis lyckligt lottad som bor "centralt" på en mindre ort med acceptabel kollektivtrafik. Och jag har inget emot att sitta på ett tåg och blunda medan jag reser. Eller läsa en bok, en tidning osv.

Det handlar naturligtvis om att inte på ren slentrian ta bilen så fort någon ska förflytta sig. Ibland får denna "bilslentrian" närmast horribla konsekvenser. När jag var barn var det helt självklart att man gick eller cyklade till skolan. I dag har vi hamnat i en situation där många föräldrar kör sina barn till skolan med bilen eftersom trafiken med föräldrar som ska lämna sina barn vid skolan är så våldsam och hetsig att dom inte vågar låta barnen gå eller cykla till skolan.

För många gäller att både dom och samhället skulle må mycket bättre om man tog cykeln istället för bilen. Testa och se. Man kan faktiskt cykla till affären och handla och ha det man handlat i en cykelkorg eller cykelväska. Största problemet är antagligen att den stora ICA Kvantum-affären har cykelställ till knappt 10 cyklar och parkeringsplats för mer än 100 bilar. Kanske borde det vara tvärtom?

Fundera över den där bilturen du gör. Är det nödvändigt att ta bilen? Kunde du gått eller cyklat istället? Eller om det är lite längre resa, hade du kunnat ta bussen eller tåget?

För kommuner, regioner och staten gäller det att göra cyklandet mer attraktivt, enklare och säkrare. Det är det som Cykelfrämjandets enkät inför valet handlade om. Är det någon som är förvånad över att Sverigedemokraterna får sämst betyg?

Själv funderar jag just nu på att rusta upp min tandemcykel. Den har stått undangömd i för många år nu. Den behöver nya däck, nya sadlar och allmän uppsmörjning och service. Jag får ta den till cykelreparatören så får han lite jobb.

Läs:
Vägvalet 2022: Så cykelvänliga är partierna. - Cykelfrämjandet

Inga kommentarer: