söndag 21 augusti 2022

Om politisk moral

» Och total avsaknad av moral.

Kalla Faktas avslöjande av hur villiga flera politiska partier var att kringgå de regler man själva beslutat om för att få pengar borde ha skakat om den svenska politiken mer än vad det verkligen gjort. Varför har fördömandena av villigheten till att fiffla inte varit mer frekventa? Och ännu mer, fördömandena av de partier som inte ens verkar vara villiga att ta ansvar för villigheten att fiffla har uteblivit!

I korthet kan vi göra följande slutsats:

Godkända: Vänsterpartiet - Centerpartiet - Miljöpartiet

Med tvekan acceptabla: Socialdemokraterna - Liberalerna

Totalt underkända: Moderaterna - Sverigedemokraterna - Kristdemokraterna

Pengar serverade på ett fat
När TV4:s Kalla Fakta-redaktion lät några miljonärer ringa runt till våra riksdagspartier och berätta att man var villiga att skänka pengar men inte ville skylta med sitt namn var villigheten från de flesta partierna att kringgå reglerna skrämmande stor. För att gå runt reglerna, som förbjuder anonyma bidrag över ca 24.000 kronor, kom ansvariga hos de flesta partierna med tips på olika sätt att kringgå lagen. En lag som partierna ju själva instiftat.

De tre av fyra partier i den Rödgröna flanken som direkt avböjde intresse ska ha all heder. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet var inte villiga att ställa upp på något fiffel. Något som dom ska ha tack för. Det är uppenbart att det finns moral och anständighet kvar i politiken.

Men, alla fyra partier i den Brunblå sörjan och dessutom Socialdemokraterna visade sig vara villiga att hjälpa till med att på olika sätt kringgå lagen. T.ex. genom att ordna med en bulvan som var villig att stå med sitt namn och kunde förmedla pengarna. Eller t.ex. se till så att det stora bidraget fördelas upp på många olika bidragsgivare. Det är skamligt att stora etablerade partier var villiga att ställa upp med att fiffla. Dom borde skämmas!

Sedan ska Socialdemokraterna och Liberalerna i varje fall ha heder av att man insåg att det hela var fel och mer eller mindre omedelbart såg till att de i partierna som var ansvariga för fiffelerbjudandet togs bort från arbetet. Båda partierna erkände att man gjort fel och såg till att detta fick konsekvenser.

Alla tycker inte att juridik och ansvar är viktigt
Men, tre partier (de tre partierna inom den Brunblå sörjan längst ut på högerflanken) verkar inte ens tycka att det var fel. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna verkar inte alls ha någon moral. Detta är de partier som är ivrigast med att tala om brott och straff och som ständigt är upprörda över överträdelser. Det är dessa tre partier som ivrigast propagerar för hårdare straff och som hela tiden påminner om all kriminalitet i samhället. Men, som sagt, när det är dom själva som bryter mot lagen och mot moralen, då krävs det inte några konsekvenser. Vi blundar och går vidare tycker dom. Det är direkt skamligt! Detta är partier som inte hör hemma i en demokrati!

Fast det är inget som förvånar. Det här är tre partier med lägre moral än de andra partierna.

Sverigedemokratiska politikers ständiga övertramp och vidriga yttranden är ju något vi blir påminda om med jämna mellanrum. De granskningar som gjorts av partiernas kandidater eller valda representanter visar att andelen som är dömda för brott ligger långt över de andra partierna. Lägg till detta att när man låter publicera en vitbok om partiets dunkla historia så låter man en gammal partimedlem skriva denna! Att Sverigedemokraterna saknar moral är ingen nyhet.

Vi har under åren sett många exempel på att Moderaterna gärna glömmer och förlåter när partiets representanter trampar i klaveret. Medan politiker i andra partier som gjort bort sig inom politiken i allmänhet efter det har gjort slut på sin politiska karriär så gäller detta inte Moderaterna. Gör en sökning på nätet på "Ulf Kristersson, skandaler" så får ni ett antal träffar. Det är allt från anlitande av svartjobb, upprepade utlandsresor för skattebetalarnas pengar och bostadsaffärer som snarast var att beteckna som mutor. Men det har inte krävts något politiskt ansvar. Vi har Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson som ertappats med folkbokföringsfiffel som riksdagsledamot. Allt som i andra partier hade inneburit ett slut på karriären - men inte i Moderaterna. Att Moderaterna saknar moral är alltså ingen nyhet.

Kristdemokraterna har en partiledare som för inte så länge sedan dömdes för grovt förtal. I hur många svenska partier hade man kunnat sitta kvar som partiledare efter att i domstol ha dömts för ett sådant brott? Inte många skulle jag tro! Men Kristdemokraterna drivs idag som Ebba Buschs privata projekt. Kristen etik har avskaffats till förmån för Ebba Buschs privata populistiska projekt i jakten på Makten. Den f.d. kristdemokratiska riksdagsledamoten Rolf Åbjörnsson berättar i dag i en debattartikel att han lämnar Kristdemokraterna. - "Mitt gamla parti, Kristdemokraterna, har inte längre en kristdemokrat som ledare. Ebba Busch driver egenmäktigt frågor som är populistiska och tillfredsställer media, utan förankring i partiet" skriver Rolf Åbjörnsson. Någon som är förvånad? Att Kristdemokraterna saknar moral är ingen nyhet.

Var hittar vi moralen? Inte till höger!

Var hittar vi moralen?

Inte till höger!

Det är underligt att jag knappt sett någon i media som dragit några slutsatser av det faktum att det är just de tre partierna längst ut till höger som helt saknat moral och dessutom saknat vilja att göra något åt det!

Läs:
Svensk politik ska inte vara till salu. - Dagens Nyheter ledare
Den ”hederlige svensken” är en bedräglig myt. - Björn Barr i Svenska Dagbladet
Nu måste partierna redovisa precis allt. - Max V Karlsson i Dagens ETC
Hemliga vd:n avslöjade partierna: Häpen. - Svenska Dagbladet
Vilka fler tvättar Timbro pengar åt? - Torbjörn Nilsson i Svenska Dagbladet
KD har inte längre en kristdemokratisk ledare. - Rolf Åbjörnsson Expressen debatt
Ulf Kristersson vägrar svara. - Youtube

/Låt oss till slut försöka se något positivt i tragedier. Allt fler grovt gängkriminella plockas bort från gatan. Många hamnar bakom lås och bom och andra skjuts ihjäl. Men dom är borta, det är väl det vi vill!/

Inga kommentarer: