lördag 20 augusti 2022

Rasismen

» Har många ansikten.

Två artiklar, i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, i ämnet rasismen ger mig inspiration till dagens tyckeri. I Svenska Dagbladet fortsätter högerdebattören Paulina Neuding sitt korståg mot Malmö och Socialdemokraterna. I Dagens Nyheter berättar man att DO inlett en granskning av judetrakasserier i två skolor i Stockholm.

Rasismen i Sverige har flera ansikten. Ett är det som Paulina Neuding koncentrerar sig på. Alltså den antisemitism som finns inom stora grupper av muslimer i bland annat Sverige och enligt Paulina Neuding främst i Malmö. Konflikten mellan Israel och palestinier skapar mycket rasism. Den israeliska behandlingen av palestinier och araber bär stor prägel av rasism. Politiken på den ockuperade Västbanken har stora likheter med apartheidpolitiken. Men detta försvarar inte på något sätt det vidriga judehat som finns inom stora grupper av muslimer i Sverige. Man måste kunna kritisera staten Israels politik utan att ta till antisemitiska tolkningar. OCH, man måste kunna kritisera staten Israels politik utan att bli beskylld för antisemitism.

Man kan älska alla
Vi har just nu lite av liknande tendenser när det gäller den berättigade kritiken av Ryssland för deras aggressiva krigsmaskin i Ukraina, utan att för den skull bedriva hetsjakt på ryssar bara för att dom är ryssar. Alltså måste muslimska grupper och andra kunna framföra en berättigad kritik av staten Israels politik utan att hemfalla i antisemitism. Ett judehat som är ytterst vidrigt.

Även muslimer, färgade osv utsätts för en rasism som kommer från ett annat håll. Vi är på väg att få ett parti som får regeringsinflytande och som startades av nazister och rasister och som fortfarande med jämna mellanrum visar att man inte alls lyckats rensa ut dessa tendenser ur partiet. Vi får regelbundet exempel på ledande företrädare för Sverigedemokraterna som mycket tydligt visar sitt hat mot muslimer, mot färgade, mot judar osv. Att ett parti med dessa tendenser har omfamnats av etablerade partier i jakten på makt är skrämmande. Ännu mer skrämmande är att dessa rasistiska idéer faktiskt skiner igenom inom många partier idag.

Ett annat exempel är det som Dagens Nyheter rapporterar om. Diskrimineringsombudsmannen ska granska två skolor i Stockholmsområdet för trakasserier mot judar på skolan som framkommit. Skolor i "segregerade utanförskapsområden" med stora inslag av invandrare med muslimsk härkomst var min första tanke. Dom kan ju inte uppföra sig anständigt har vi ju fått lära oss. Sedan ser jag att skolorna ligger i de fina likaså segregerade områdena i Täby och Danderyd istället. Välartade och välutbildade ättelägg till högt respekterade välmående familjer tydligen. Som väl har fått lära sig att dom är förmer än andra kan vi gissa.

Rasism är vidrigt. Sedan kvittar det om rasismen riktar sig mot judar, mot romer, mot muslimer, mot samer, mot färgade och så vidare. Det kvittar om det handlar om att Rasmus Paludan sprider sitt hat mot muslimer. Om muslimska imaner sprider hat mot judar. Om sverigedemokrater sprider hat mot muslimer, färgade eller judar. Om ännu värre högerextremister sprider sitt hat mot allt som inte är renrasigt vitt och svenskt. Vad det nu är?

Det är dags för många att ta sig själv i kragen. NU!

Läs:
Slutet för judiskt liv om Sverige blir som Malmö. - Svenska Dagbladet ledare Paulina Neuding
Elever kallades ”judejävel” – DO inleder tillsyn mot två skolor. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: