onsdag 3 augusti 2022

Bra med klarspråk

» Men hur ska det tolkas?

I en intervju med Ebba Busch i Helsingborgs Dagblad (och Sydsvenskan) lägger hon beslag på posten som vice statsminister efter valet. Hon reserverar också posterna som social-, energi-, sjukvårds- och landsbygdsminister till Kristdemokraterna. Att sälja skinnet innan björnen är skjuten är ju inget ovanligt. Nu återstår bara att vinna valet! Bevare oss väl för detta!

Hur som helst, det mest remarkabla i intervjun är väl snarast att Ebba Busch konstaterar att det bästa nog är en ren M + KD regering. Att man lämnar Sverigedemokraterna och Liberalerna utanför alltså. - "För att undvika bråk" motiverar hon det med. Jag som trodde att de fyra i den Brunblå sörjan var så eniga? Hur som helst så blir det riktigt komiskt när detta ska förvandlas till en nätadress där ju våra fina bokstäver å, ä och ö inte existerar. - "For att undvika brak" blir det då. Ska vi tolka detta som att Ebba Busch befarar att om Jimmie Åkesson och Johan Pehrson ska sitta vid samma regeringsbord så blir det bråk, som slutar i ett brak? Jag har förstått att både Jimmie och Johan har krävt att den andra parten inte ska sitta med i regeringen. Skulle Ulf Kristersson bestämma sig för att ta med Liberalerna i regeringen men inte SD är det stor risk för att Sverigedemokraterna röstar Nej till den regeringen. Det samma om Ulf Kristersson gör motsatsen, dvs tar med Sverigedemokraterna men lämnar Liberalerna utanför. Det regeringsalternativet riskerar att få Nej från Liberalerna.

Bråk som kan resultera i brak
För övrigt så blir det ju inte så många regeringsposter lediga till lilla Kristdemokraterna om Sverigedemokraterna och Liberalerna också ska få utdelning bland taburetterna.

Så Ebba Buschs slutsats att det är bäst att lämna båda utanför är nog ganska klokt. Om man nu kan få både Liberalerna och Sverigedemokraterna att låta bli att rösta Nej till en regering där dom inte får vara med? Hur som helst är det ju troligt att en sådan minoritetsregering faktiskt har ännu lägre parlamentariskt stöd än dagens socialdemokratiska minoritetsregering. Är det något sådant svenska folket vill ha? I varje fall har ju politiker och ledarskribenter inom den Brunblå sörjan ständigt pekat på att detta är ett stort demokratiskt problem.

Hur som helst så hyser Mattias Svensson i Svenska Dagbladet liknande farhågor. Främst mot att släppa in Sverigedemokraterna i en "Borgerlig regering". SD är ju inte ett borgerligt parti! Mattias hyllar Moderaternas valreklam, där man tydligen lyckats hitta 11 olika sakområden där alla fyra partier i den Brunblå sörjan (mitt uttryck, inte Mattias...) är eniga. Mattias tycker att löftena är lite väl urvattnade, men dom verkar få godkänt. Fast Mattias oroas över alla områden där Sverigedemokraterna står på helt motsatt sida än "de borgerliga" partierna. "Det är milt uttryckt ingen drömsits att ett år med ryskt erövringskrig i Europa gå till val tillsammans med ett parti som till nyligen rymt så många Putinapologeter i försvarsutskottet och på andra inflytelserika platser, och som omfamnar en nationalistisk ideologi som har tydliga beröringspunkter med den ryska i sin antiliberalism och kulturkamp." Mattias fortsätter med: - "Sverigedemokraternas politiska mognad kan också ifrågasättas." Kort sagt så kan vi konstatera att Mattias är uppriktigt orolig.

/För de som inte vet vad "apologeter" är så har jag slagit upp det. "Uttrycket apologeterna används om en grupp författare som under 100-200-talet e.Kr. skrev försvarsskrifter för de kristna, ofta riktade till staten. I deras skrifter finns de första försöken att harmonisera kristendomen med grekisk filosofi." Lite förenklat så ska det nog uttydas som "försvarare"./

Jag tror dock inte att Mattias behöver vara så orolig. Sverigedemokraterna är villiga att byta åsikt i alla frågor förutom de som har med invandrarhat, rasism och främlingsrädsla att göra. I dessa frågor har ju de andra partierna i den Brunblå sörjan redan mer eller mindre anpassat sin politik för att locka in SD i famnen i kampen om den stora drömmen - Makten!

Läs:
Busch vill hålla L och SD utanför regeringen för att undvika bråk. - Helsingborgs Dagblad
SD är svagheten för en ny regering. - Mattias Svensson, ledare i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: