måndag 15 augusti 2022

Vänstervridna siffror

» Och så högervridna siffror.

För några dagar sedan (i torsdags) tyckte jag till lite apropå Novus senaste väljarundersökning för SVT. En undersökning som visade på en rejäl uppgång för Miljöpartiet, upp på säker mark, och att de fyra Rödgröna i team Andersson leder över de fyra Brunblå i team Kristersson.

En av dessa högerfanatiker som kommenterade mina tanker med hänvisning till Novus undersökning avfärdade det hela med att vi alla vet hur vänstervridet SVT är. En kommentar som mycket tydligt visar att den stackaren inte begriper ett dugg! Om SVT (och SR) är högervridna eller vänstervridna lär vi diskutera till döddagar. Den som själv hör hemma ute på högerflanken tycker att SVT (och SR) är vänstervridna eftersom det som presenteras inte stämmer med den egna högeruppfattningen. Detta medan vi som hör hemma på vänsterflanken istället tycker att SVT (och SR) är högervridna eftersom det som presenteras inte stämmer överens med vår uppfattning av vad som är viktigt att rapportera. Jag tror att det hela visar att SVT (och SR) lyckas hålla sig ganska opartiska eftersom man lyckas reta oss alla!

Välj att göra en vänstersväng
Det visar också på att man inte har en aning om hur man gör väljarundersökningar. SVT har ingen möjlighet att påverka resultatet, det skulle ett privat professionellt företag som Novus inte acceptera. Då har företaget gjort bort sig för lång tid framåt. Vad man däremot alltid ska fundera över, det är hur frågan är formulerad. Vilket parti sympatiserar du med främst? Vilket parti tänker du rösta på vid valdagen? Vilket parti skulle du röstat på om det var valdag idag? Det här är lite olika frågor som ju faktiskt, bland annat med hänsyn till stödröster, skulle gett lika olika resultat. Detta gör att man alltid ska vara lite skeptisk när företag och organisationer gör undersökningar för att sedan använda resultatet i sin egen opinionsbildning och lobbyingarbete. Hur ställdes frågan? Vilka svarsalternativ fanns?

Hur som helst så såg jag att högertidningen Svenska Dagbladet nu presenterat sin nya undersökning som görs av Sifo. Och högervridna SvD får alltså ungefär samma resultat som "vänstervridna" SVT. Den stora skillnaden är att Moderaterna i den här undersökningen har en någorlunda marginal ner till Sverigedemokraterna, även om M tappar och SD går upp.

Men i övrigt styrker även denna undersökning det faktum att Miljöpartiet har kravlat sig upp över 4%-spärren med god marginal (5,6%). Den fyra Rödgröna partierna (S + V + C + Mp) får 49,1% (+0,5) medan de fyra partierna i den Brunblå sörjan (M + Sd + Kd + L) ligger under med 48,1% (-0,9). Så här ser siffrorna ut, jämfört med förra undersökningen för en månad sedan:

Socialdemokraterna 29,9% (-1,3)
Moderaterna 19,2% (-1,5)
Sverigedemokraterna 16,9% (+0,4)
Vänsterpartiet 8,0% (+0,4)
Kristdemokraterna 6,5% (+0,4)
Centerpartiet 5,7% (+0,4)
Miljöpartiet 5,6% (+1,0)
Liberalerna 5,5% (-0,2)

Egentligen finns det i denna undersökningen bara tre förändringar som inte bara är inom felmarginalen. Miljöpartiets uppgång och Moderaternas och Socialdemokraternas nedgång. Vi kan alltså konstatera att även i högervridna Svenskans undersökning har team Kristersson förlorat sitt försprång och idag är det team Andersson som leder och ligger närmast till att få försöka bilda en regering.

Läs:
SvD/Sifo: S har tappat under sommaren. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: