torsdag 25 augusti 2022

Friskoleexperimentet

» Sverige är unika.

Skolan och det världsunika svenska friskoleexperimentet är en stor valfråga, och borde vara en ännu större fråga. Det svenska friskoleexperimentet med skattefinansierade privata skolor som fritt kan plocka ut vinstbelopp till ägarna är helt unikt i världen. Ett experiment som skapar en segregerad skola, betygsinflation och ökade kostnader för kommunerna.

Men, friskolornas ägare har direkta kanaler in i de politiska partierna så inget händer.

Jag läser om den intensiva vänskapen mellan moderatledaren Ulf Kristersson, som gör allt han kan för att försvara det svenska friskolesystemet, och friskoledirektören och lobbyingmiljonären Peje Emilsson. Det är alltså inte underligt att Moderaterna med näbbar och klor försvarar det svenska friskoleexperimentet.

Men man kan även undra vad den svenska socialdemokratiska regeringen egentligen vill. Nu har man utsett en utredare som ska utreda det s.k. sektorsbidraget inom friskolevärlden. Gissa vem man då utser? Jo en person som är delägare i och styrelseledamot i en av de stora friskolekoncernerna Academedia. Den utsedda utredaren Håkan Sörman har till och med framfört åsikter i ämnet.

Hur f-n har ministern Ida Karkiainen tänkt?

För övrigt läser vi att Internationella Engelska Skolan ska betala tillbaka pengar efter att ha fifflat med redovisade siffror.

Läs:
Regeringen kände till utredares nära band till friskolesektorn. - Dagens Nyheter
Efter DS artiklar: IES får bakläxa – måste betala tillbaka statsbidrag. - Dagens Samhälle

Inga kommentarer: