tisdag 30 augusti 2022

Väljarundersökningar igen

» Spännande statistik - tycker ni inte det.

Det moderata raset i opinionen, samtidigt som Sverigedemokraterna ökat i opinionen, har satt sina spår i debatten. Det finns en del kommentatorer som inte tror att någon är nöjda med detta. Inte ens Sverigedemokraterna. En tanke som jag tror är rena struntpratet!

För visst gläds SD åt det hela. Nu kan dom ställa mycket större krav på Ulf Kristersson för att han ska få deras stöd. Om Sverigedemokraterna är största parti så får Ulf Kristersson inte bara köpa SD:s krav när det gäller frågor som har med invandring och liknande att göra. Något man från Moderaterna var inställda på och planerat för. Men då fick Sverigedemokraterna kompromissa bort andra krav som bevarad A-kassa och liknande. Om SD är störst kommer man från SD:s sida inte vara villiga att kompromissa bort så mycket. Det kommer alltså att bli mycket dyrare för Ulf Kristersson att få SD:s stöd. Kravet på att få sitta med i regeringen kommer att öka. Men då blir det Nej från Liberalerna istället. Alltså är Ulf Kristerssons sits rejält försämrad.

Fast han pratar naturligtvis bort problemen. Han struntar i opinionsundersökningarna och inväntar valresultatet säger han. Så säger naturligtvis alla partiledare när det ser illa ut. Vi kan notera att det inte går så bra för Ebba Busch och Kristdemokraterna heller. Enligt senaste undersökningen jag tittat på, Sifo:s undersökning i Svenska Dagbladet, så är nu Kristdemokraterna det minsta partiet av de 8 i riksdagen. Det är nästan så att jag tycker synd om Ebba Busch också. Fast bara nästan.....

Så här ser opinionen ut enligt SIFO i Svenska Dagbladet. Förändringen är sedan förra veckan:

Socialdemokraterna 30,9% (-0,3)
Sverigedemokraterna 19,4% (-0,6)
Moderaterna 18,0% (+0,5)
Vänsterpartiet 7,7% (+0,4)
Centerpartiet 6,4% (+0,6)
Liberalerna 5,8% (+0,6)
Miljöpartiet 5,3% (-0,4)
Kristdemokraterna 5,0% (-0,8)

Det ger ett övertag för de fyra Rödgröna med 50,3% (+0,3) mot den Brunblå sörjans 48,2% (-0,3). Dvs ett försprång som inte bara är felmarginal. Jag tänkte föreslå en pristävling. Om vi får ett valresultat som är enligt undersökningen ovan, hur många timmar får Ulf Kristersson sitta kvar som moderatledare? Kan vi gissa på en aviserad avgång innan måndag morgon den 12 september? Han får helt enkelt uppsöka Arbetsförmedlingen! Nä, det tror jag inte. Det finns många som erbjuder försörjning för att få hjälp in bakom makthavarnas dörrar.

En annan intressant undersökning såg jag också i Svenska Dagbladet. Vilket parti vill vi ha i regeringen? Det är spännande att fundera över.

Socialdemokraterna 57%
Moderaterna 54%
Liberalerna 48%
Centerpartiet 46%
Kristdemokraterna 43%
Sverigedemokraterna 34%
Miljöpartiet 33%
Vänsterpartiet 32%

Hur ska vi tolka detta? Att det finns ett ganska stort stöd för en form av samlingsregering med Socialdemokrater och Moderater? På något annat sätt kan vi inte tolka det faktum att det är uppenbart att det finns grupper inom det andra blocket som vill ha S eller M i regeringen. De båda mittenpartierna L och C verkar också ha stort stöd för att ingå i en regering. KD som väl förutsätter att dom ska sitta i en M-regering måste bli lite besvikna. Fler vill ha L i regeringen och uppenbarligen tycker inte alla i den Brunblå sörjan att KD ska vara med. Att SD ligger på samma nivå som småpartierna MP och V säger också en del.

För övrigt såg jag att Moderaterna gjort nya utspel för att få mer kärnkraft. Kanske ska jag inte engagera mig så mycket i frågan om kärnkraft. Nästa vecka fyller jag 70 år så risken för att Sverige hinner få någon ny kärnkraft i min livstid är ju inte så stor! På tal om ny kärnkraft så såg jag att man i Finland blev tvungna att koppla ner den nya kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 igår. Den skulle ju varit igång 2009 men går ju nu i varje fall i provdrift med begränsad effekt. Men igår fick man problem och fick stoppa driften. Den levererade bara den effekt som den själv kräver för att inte krascha. Förhoppningen är fortfarande att den ska vara i full drift innan 2023 - mot planerat 2009. Finnarna får väl glädjas åt att det (kanske) inte blir 15 års försening i varje fall. Tills vidare får Finland fortsätta att vara beroende av import av elström från Sverige.

Läs:
KD backar i opinionen: Rullar inte som det ska. - Svenska Dagbladet
Men Liberalerna förlorar, hur valet än går. - Helsingborgs Dagblad ledare
SD-toppar om regeringsfrågan: Rimligt att vi ska ha ministerposter. - Dagens Samhälle
Fram i opinionen – men få vill se SD i regering. - Svenska Dagbladet
Därför kopplades nya finska reaktorn plötsligt bort från nätet. - Ny Teknik

Inga kommentarer: