söndag 20 juni 2021

Världsdagen för flyktingar

» Alla vi andra ska skämmas.

Idag är det Internationella Flyktingdagen, en dag som instiftats av FN. Enligt UNHCR, som är FN:s flyktingorgan, så har antalet flyktingar i världen förra året ökat med 3 miljoner till totalt 82,4 miljoner människor. De flesta av dessa många miljontals människor befinner sig på flykt från krig, naturkatastrofer och förföljelse i sina egna hemländer eller i grannländer. Det är bara en liten grupp som tar sig längre bort i jakt på ett tryggt liv för sig och sina barn.

Det är bara en liten rännil av alla dessa flyktingar som tar sig ända till oss här i Europa för att ta ett exempel. Istället gör vi allt vi kan för att förhindra att den här lilla rännilen av världens flyktingar ska kunna ta sig hit till oss. Vi verkar resonera som så att för mänskligheten är det bättre om människor trängs ihop i tillfälliga läger där brottslighet och extremism frodas. Tillfälliga läger som förvandlas till stadigvarande sådana. Alla medel är tillåtna för att förhindra att flyktingarna kan ta sig iland i Europa.

Bygg murar, Fästningen Europa
Båtar med flyktingar tvingas tillbaka. Flyktingar vägras ta sig i land. Man möts av nybyggda murar och taggtråd. Senaste greppet i Grekland är enorma högtalare, ljudkanoner kallat, som ger ifrån sig enormt höga och skadliga ljud för att förhindra att flyktingar tar sig iland.

För länder som Grekland, Italien och Spanien handlar det om att dom får ensamma ta ansvaret för de som lyckas ta sig iland. De fina orden inom den Europeiska Unionen om solidaritet och delat ansvar är värda mindre än uttjänta gamla svenska 5-öringar när det kommer till flyktingpolitiken. Medan ett litet antal länder vid den förra stora flyktingvågen ensamma fick ta ansvar (Sverige och Tyskland främst) så vägrade de flesta EU-länderna att befatta sig med flyktingarna. Någon EU-solidaritet existerade inte då. Och ännu mindre nu när ALLA länder stänger sina gränser så gott man kan och överlåter ansvaret på Spanien, Italien och Grekland. Som alltså inte får någon hjälp. Alla skyller på någon annan och skickar ansvaret längre bort och längre ner till allt fattigare länder.

Naturligtvis är det så att EU måste fördela flyktingarna inom sina medlemsländer på samma sätt som Sverige fördelade flyktingarna till de svenska kommunerna. Men det vägrar de flesta EU-länderna. Men pengarna från EU tar man emot!

Vi borde skämmas!

Danmarks beslut om att försöka sälja flyktingarna till något fattigt afrikanska land är faktiskt inte en helt ny dansk tanke. Den har poppat upp tidigare i andra länder. Men inget land har gått så långt som Danmark än så länge. Det är ju tur att Sverige inte gjorde likadant under 2:a världskriget med alla de danska flyktingar som flydde över Sundet till Skåne. Vi tog emot er danskar! Det är nästan så att jag har slutat att känna att vi gjorde rätt?

Dubbelmoralen är nämligen väl spridd. Partier ute på högerkanten anser att flyktingarna ska stanna i hemländerna eller grannländerna. Men samma partier vill att Sverige ska kraftigt skära ner det internationella biståndet. Men vi ska fortsätta sälja vapnen som göder konflikterna.

Vad solidaritet handlar om
Ett annat exempel på denna vidriga dubbelmoral ser vi i hur man ska behandla kriminella och utvisning av kriminella. Högerpartierna kräver att Sverige i större utsträckning ska utvisa invandrare som begått brott i Sverige till sina respektive hemländer. Problemet är ofta att vissa hemländer inte vill ha tillbaka sina brottslingar. Men i sådana fall anser man att vi ska använda olika former av utpressning för att tvinga länder att ta emot "sina egna". Samtidigt kräver exakt samma politiker ute på högerfronten att Sverige ska vägra ta emot de kvinnor och barn som är svenska medborgare och som sitter fängslade i olika kurdiska IS-läger. VI ska alltså vägra ta emot våra egna kriminella medborgare men andra länder ska vi tvinga att ta emot sina kriminella medborgare.

Det är många som ska skämmas!

Vi kräver av de flyktingar som finns i Sverige att dom ska integreras i det svenska samhället. Samtidigt skapar vi lagar och regler som försvårar denna integrering. Trots att all tillgänglig forskning visar att tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta uppehållstillstånd minskar incitamenten att integreras i samhället så beviljas inte permanenta uppehållstillstånd längre. Trots att all forskning visar att möjligheterna att integreras ökar kraftigt om flyktingar har sin familj med sig så ska anhöriginvandringen begränsas kraftigt. Vi stiftar helt enkelt lagar som gör det svårare för flyktingar att bli "riktiga" svenskar.

Det är vi som ska skämmas!

Läs:
Antalet flyktingar ökade förra året – trots pandemin. - Sveriges Radio
Asylrätten hotas av allt hårdare flyktingpolitik. - UNHCR debattartikel Aftonbladet
Miljontals på flykt i hemlandet under pandemin. - Svenska Dagbladet
Ljudkanoner används för att stoppa migranter. - Svenska Dagbladet
Mångmiljardstrid om svenskt bistånd: Andra länder måste axla sin del. - Dagens Industri
Sida: Sista biståndskronan lika effektiv som första. - Dagens Industri
SD om att ta emot kvinnorna från IS-lägren: Huvudlöst. - Sverigedumokraterna

Inga kommentarer: