lördag 26 juni 2021

80 år sedan

» Utpressning eller bara pinsamt?

I midsommarhelgen är det 80 år sedan som den dåvarande svenska regeringen tillät transittrafik av nazityska trupper från Nordnorge genom Sverige till Finland för att sättas in i kriget mot Ryssland. Ett svårt beslut 1941 för den svenska samlingsregeringen som bestod av det som idag motsvarar Socialdemokraterna, Moderaterna, Centern och Liberalerna. Kommunisterna fick naturligtvis inte vara med.

En svensk midsommarstång - en tradition importerad från Tyskland på Medeltiden
Den 22 juni 1941 klockan 04:30 går Nazityskland till angrepp mot Ryssland och kräver av Sverige att få lov att föra trupper på järnvägen från Nordnorge och till Finland för att sättas in i striderna. Skulle Sverige acceptera det tyska kravet eller skulle vi sagt Nej? Vad hade hänt om vi sagt Nej?

Finland var positiva till de tyska trupperna. Ryssland uppfattades i Finland (större delen av Finland) som ett större hot än Nazityskland. Norge var ockuperat och hade inget att säga. Den svenska kungen, Gustav V Adolf, som var ytterst Tysklandsvänlig hade nästan gjort klart att han skulle abdikera om Tyskland stoppades. Sveriges utrikesminister, den opolitiske diplomaten Christian Günther sade Ja. Men i samlingsregeringen våndades man stort. Till slut blev beslutet att Tyskland skulle tillåtas föra trupperna genom Sverige - som en engångsföreteelse. Transittrafiken blev inte en engångsföreteelse. Totalt fördes över 2 miljoner tyska trupper genom Sverige under flera år.

Den socialdemokratiska försvarsministern Per Edvin Sköld tillhörde de som anmälde ogillande till beslutet. Han deklarerade att då kan ju tyskvännerna helt ta över regeringsmakten. Den socialdemokratiska statsministern Per Albin Hansson och Socialdemokraterna rent allmänt var också tveksamma men gav efter för att bevara enigheten i Samlingsregeringen och inte förorsaka en regeringskris just då.

I tidningen Vi har Cecilia Garme låtit företrädare för dagens inblandade partier kommentera beslutsångesten och beslutet. Ganska intressant att läsa hur dagens politiker ser på ett svårt beslut för 80 år sedan. Och i en del fall nästan försöker prata bort partiets inställning för 80 år sedan. Ett pinsamt beslut sett från dagens synvinkel. Men vad hade å andra sidan hänt om man sagt Nej? Om kungen abdikerat och samlingsregeringen spruckit samtidigt som de tyska trupperna gått in i Sverige ändå? Vad hade hänt då?

Det är lätt att vara efterklok, men dåtidens politiker hade inget lätt beslut. Men det är viktigt att vi idag tar avstånd från nazismen och andra former av ideologier och politiska inriktningar som inte bekänner sig till demokratin och alla människors lika värde.

Läs:
Midsommarkrisen 1941 – Gjorde Sverige rätt? - Tidningen Vi http://www.swl.nu/tycker/

Inga kommentarer: