fredag 11 juni 2021

Liberalerna kvar under isen

» Får skylla sig själva.

Dags för nästa väljarundersökning att frossa i. Nu är det SVT som låtit publicera sin undersökning som man låter Novus göra. En undersökning som fortsätter att visa på att läget för Liberalerna är katastrofalt. Det sägs att det fortfarande finns liberaler som är optimistiska. Men det sägs ju att det finns de som aldrig ger upp hoppet. Hur som helst så ser undersökningen ut så här:

* Socialdemokraterna får 26,1% vilket är ett tapp på 2,2 procentenheter sedan valet 2018. Jag har svårt för att tänka mig att Stefan Löfven är nöjd, även om partierna bakom Januariöverenskommelsen fortfarande har en majoritet. Kanske kan vi skönja en viss tillnyktring från S sida som kommit med en del ganska radikala krav när det gäller skattepolitiken bland annat. Går man till val på detta så finns det nog förutsättningar om svenska folket inser att ett parti med 30% måste kompromissa.

* Moderaterna får 22,6% vilket är en uppgång med 2,8 procentenheter sedan valet. Men det vill sig trots detta inte riktigt för Ulf Kristersson. Man har en rejäl barlast att bära på bara för att makthungern är så stor som den är. Man är villiga till vad som helst för att få makten helt enkelt.

* Sverigedemokraterna är fortsatt bara tredje största parti med 19,2%. Den ökning man har sedan valet 2018 med 1,7 procentenheter är mindre än Moderaternas ökning så avståndet upp till Moderaterna ökar. Vilken betydelse Jimmie Åkessons groda där han hävdar att SD (i motsats till S) står fast vid sina rötter kommer att prägla debatten en tid. Menade Jimmie Åkesson att man står fast vid sina nazistiska rötter? Att rasismen och tron på den vita ariska rasens överlägsenhet finns kvar? I dag försöker man prata bort blundern. Men, man kommer att påminnas om det länge än.

* Vänsterpartiet står kvar på fjärde plats i SVT:s undersökning. Nooshi Dadgostar får ihop 9,6%, vilket är en uppgång med 1,6 procentenheter sedan valet. Det kan löna sig att stå på vanligt folks sida istället för att kämpa för att redan privilegierade ska få behålla sina privilegier och subventioner.

* Centerpartiet är dock inte långt efter. 9,4% får Annie Lööf, och detta är en uppgång med 0,6 procentenheter. För Centern har det alltså lönat sig att ta avstånd från rasismen i Sverigedemokraterna och medvetet medge att SD är trots allt ett värre parti än S.

* Kristdemokraterna fortsätter att ha problem. 5,3% får man i Novus undersökning, vilket är ett tapp med 1,0 procentenheter. Men, om Ebba Busch undviker att göra bort sig fler gånger kanske partiet i varje fall kan hålla sig över 4%-spärren. Det är dock tveksamt hur många KD:are med sanna kristna värderingar som håller med Ebba Busch om att Socialdemokraterna är ett värre parti än Sverigedemokraterna.

* Miljöpartiet kravlar sig i den här undersökningen över 4%-spärren och får 4,2%. Detta är ett tapp på 0,2 procentenheter från valet. Det gröna partiet lever farligt. Troligtvis anser alldeles för många gröna väljare att Miljöpartiet är villiga till allt för stora kompromisser för att få sitta med i Makten. Det gäller ju inte bara på riksplanet utan även i många kommuner där MP är stödparti till borgerliga styren. Vad är Mp?

* Liberalerna slutligen är rejält under isen. I SVT:s undersökning lyckas Nyamko Sabuni skrapa ihop 2,3% bara. Det är ett ras med 3,2 procentenheter sedan valet. Jag vidhåller att jag faktiskt tror att det är kört för Liberalerna. Att först säga Nej till allt samröre med ett antiliberalt parti som SD, och sedan helt plötsligt vara villiga att släppa in samma antiliberala parti till samvaro över fikabordet gör att ingen ju kan lita på partiet. Det är kört!

Räknar man om detta till mandat i Riksdagen så skulle den nya Brunblå sörjan med M+SD+KD få 171 mandat medan alltså L skulle åkt ur Riksdagen. Den Rödgröna grupp som vägrar samröre med rasister och nazister får 178 mandat. Teflon-Uffe ser ut att få se sin dröm om Makten fladdra bort tillsammans med den svenska liberalismen.

För övrigt måste vi alltså tyvärr konstatera att kvinnor är intelligentare än män.

Läs:
Väljarbarometern. - SVT
Novus: S lockar unga kvinnor, SD medelålders män. - SVT

Inga kommentarer: