fredag 25 juni 2021

Olika världar

» Dom där uppe och alla vi andra.

Vi lever inte alla i samma värld. Det finns helt enkelt en del som har lämnat den vanliga världen med alla miljarder människor bakom sig och svävat upp till en annan nivå som vi andra helt enkelt inte kan föreställa oss. Vi har en värld där klyftorna mellan olika människor har vuxit till ofattbara nivåer. Där en liten grupp längst upp lever ett liv som alla vi andra egentligen inte kan föreställa oss.

Jag tänkte ta några sådana exempel från dagens tidningar.

¤ $.   För några dagar sedan avslöjades hur kanske så många som 100.000 svenskar lurats att betala rejäla summor för att genomföra Covid-19 tester. Detta för att få ett intyg om att man lämnat ett negativt prov. Kanske för en utlandsresa eller liknande. Nu avslöjades det att företaget bakom det hela, Doktorgruppen har man bland annat kallat sig, aldrig analyserat proverna. Man har helt enkelt bara tagit emot proverna, tagit fullt betalt och sedan några timmar senare utfärdat intyg om negativa testsvar. Personer som verkligen varit sjuka har alltså gått omkring och trott att man inte var smittade. Man har sedan agerat som om man var friska. Nu kan vi läsa om hur entreprenören bakom det hela levt lyxliv innan han nu tvingats gå under jorden. Varningssignaler om att allt inte stod rätt till har funnits i flera år. Men uppenbarligen har man från ansvarigt håll inte tagit dessa på allvar. Allt för att privatiseringen av vården ska kunna genomföras. Vi lever på olika planeter!

Sven Tycker till
¤ £.   Coronakrisen innebar katastrof för världens flygindustri. Flygbolag runt om i världen har fått räddas av skattepengar. Det är många miljarder av våra gemensamma skattepengar runt om i världen som betalts ut till olika flygbolag för att bolagen skulle överleva. Många resenärer som hade bokat och betalt biljetter för flygresor som sedan blev inställda har sedan haft mycket svårt att få tillbaka sina pengar för resor som dom inte kunnat göra. Ett av dessa bolag är norska lågprisbolaget Norwegian. Nu har det avslöjats att Norwegians vd och bolagets ledning trots katastrofen för bolaget plockat ut mångmiljonbelopp i bonus från det konkurshotade bolaget. VD:n Jacob Schram och finanschefen Geir Karlsen har fått ungefär 11 miljoner var i hemliga bonusutbetalningar. Även övriga styrelsen har fått miljonbonusar. Totalt har Norwegian betalt ut 30 miljoner norska kronor i bonus till de 9 i toppen. Hemliga bonusar som inte avslöjats förrän nu. Nu har Jacob Schram fått sparken - och ersatts av Geir Karlsen! Vi lever på olika planeter!

¤ ¥.   Några som verkligen fått åka räkmacka är kungafamiljer runt om i världen. I Sverige t.ex. Jag såg att Kung Carl XVI Gustaf i dagarna visat upp sin senaste leksak. I samband med att han visade upp sig på en konstutställning på Kina slott (ett av många slott i familjens ägo) dök han upp i sin senaste leksak. En BMW M8 Competition som Knugen köpte till sig själv i födelsedagspresent när han fyllde 74 år förra året. 625 hästkrafter för 1,7 miljoner (2.720 kronor per hästkraft). Toppfart så där 300 km/tim och en acceleration på 0-100 på 3,2 sekunder. Dvs just en sådan bil som man har stor nytta av i vårt Kungarike. Nä, snarast en leksak för män med för mycket pengar. Totalt äger vår konung bilar för si så där 25 miljoner. I samlingen finns allt från Ferrari till Porsche osv. Allt inköpt för pengar som en gång i tiden kommer från de svenska skattebetalarna. Själv är jag förundrad över att en Knug som har som främsta uppgift att representera Sverige och arbeta för det svenska näringslivet köper tyska och italienska lyxbilar. Bilar som han egentligen inte har nytta av utan bara köper för att visa upp och skryta med sitt ägande. Vi lever på olika planeter!

¤ ♥.   Och så då precis tvärtom. Enligt Integrated Phase Classification (IPC) så ökar för första gången på årtionden nu hunger och undernäring bland barn. Enligt Rädda Barnens larm så lever i dag 5,7 miljoner barn på gränsen till svält i vår värld. Det beror på allt från pandemin till konflikter och klimatförändringar. Siffran gäller barn under 5 år. Höjer vi gränsen till 18 år så rör det sig om 18,7 miljoner barn. Samtidigt drömmer vi om att äntligen få flyga till Thailand för sol och krogrundor, vi köper bilar för mångmiljonbelopp, vi betalar bonusar på mångmiljonbelopp till chefer och låter bedragare tjäna miljonbelopp på våra skattepengar. Och i den svenska Riksdagen vill högerpartierna skära ner på biståndsbudgeten. Sverigedemokraterna vill halvera beloppet.

Sade jag att jag skäms!

Läs:
Har levt lyxliv för vårdpengar – trots varningssignalerna. - Aftonbladet
Miljonbonusar till Norwegian-toppar. - Aftonbladet
Miljonbonusar till Norwegian-toppar. - Svenska Dagbladet Näringsliv
Här glider kungen in – visar upp vrålåket. - Aftonbladet
Kungen visar upp vrålåket – värd 1,7 miljoner. - Expressen
Rädda barnen: Största hungerkatastrofen på 2000-talet. - Aftonbladet

Inga kommentarer: