lördag 19 juni 2021

Vem styr över den svenska skolan?

» Det är inte lätt att reda ut.

Sedan mer än 8 månader tillbaka försöker Skolinspektionen bringa klarhet i vem (eller vilka) som egentligen äger Internationella Engelska Skolan. Detta är verkligen inte lätt. Jag skrev om det här på Sven Tycker redan den 18 januari i år. Då redovisade jag de invecklade turerna i ägandet som Helsingborgs Dagblad hade lyckats reda ut. Det är olika anonyma bolag som äger varandra och som har samma adress i en lång invecklad härva av ägande.

Varför detta letande? Jo, enligt skollagen måste Skolinspektionen ha kontroll över vilka som äger skolbolag i Sverige för att förhindra att skolorna har oseriösa ägare. Men att reda ut härvan av ägande av Internationella Engelska Skolan har visat sig vara ett huvudbry som var värre än förväntat. Om vi nu ska ha kommersiella skolor i Sverige så ska ju dessa i varje fall ägas av seriösa ägare som vill driva skolor som ett långsiktigt projekt. Skolorna ska inte ägas av fifflare, av kortsiktiga spekulanter med syfte att plocka ut så stor vinst som möjligt på så kort tid som möjligt. Men, Internationella Engelska Skolan har alltså skapat en ägarstruktur med anonyma bolag registrerade i olika skumma länder i en enda lång ofattbar kedja. Paret Barbara och Hans Bergström som startade skolan äger via en stiftelse idag bara en mindre minoritetspost i skolan. Det var Hans Bergström, den gamla chefredaktören på Dagens Nyheter, som konstaterade att hela världen var kommunistisk i motsats till Sverige. Jo, jag vet att det låter lite underligt. Men, Hans Bergström hävdade att det skulle vara kommunism när det diskuterades inskränkningar i rätten att ta ut vinst ut skolbolag som finansierades med skattemedel. Eftersom Sverige i dag är världsunika som tillåter skattefinansierade skolor att fritt plocka ut vinst ur skolorna så måste ju hela övriga världen vara kommunistisk eftersom inget annat land tillåter detta.

xxxxx

I svensk skola pratar vi i varje fall svenska...

Hur som helst är det många som börjar dra öronen åt sig. Min hemkommun Åstorps grannkommun, moderatstyrda Ängelholm, tillhör de som drar öronen åt sig. IES är på väg att etablera sig i Ängelholm. Men nu har kommunledningen beslutat sig för att avvakta Skolinspektionens granskning av IES ägarförhållanden. Man skapar helt enkelt inte den här typen av komplicerade ägarkedjor om man inte har något att dölja.

En annan som insett problemen är den f.d. moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson som har fått i uppdrag av Lärarnas Riksförbund att utreda vinsterna på skolmarknaden och vinstmaximerande börsbolags ägande av skolkoncerner.

Läs:
Ny lag inget stopp för utländska och kortsiktiga ägare i skolan. - Helsingborgs Dagblad
Myndigheten har letat efter Engelska skolans ägare – i åtta månader. - Aftonbladet
Ängelholm skjuter upp beslut om Engelska skolan. - Helsingborgs Dagblad
Lärarnas Riksförbund utreder vinsterna i skolan. - Lärarnas Riksförbund
F d moderat: Jag mådde dåligt av kraven på lydnad. - Dagens Samhälle (låst artikel)
Samhället vet inte vem som äger våra skolor. - Gunilla Svantorp debattartikel Aftonbladet
Nej, Engelska skolans ägare är inte hemliga. - Carola Lemne debattartikel i Aftonbladet
Engelska skolan om dolda ägarna: Vet inget om dem. - Aftonbladet
Skolhaveriet är Annie Lööfs fel. - Jonna Sima i Aftonbladet

PS. Om ni undrar varför jag inte istället fortsätter att tycka till om den pågående såpoperan inom svensk inrikespolitik så beror detta på att jag fortfarande står fast vid vad jag gissade redan igår. Vi får se någon form av överenskommelse innan måndag förmiddag som Vänsterpartiet accepterar. Jag tror i varje fall inte att Stefan Löfven gör som nuvarande moderatledaren Ulf Kristersson gjorde för dryga 9 år sedan när han som Socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfelds regering hotades av misstroendeomröstning i Riksdagen. Bakgrunden var att Ulf Kristersson deklarerat att han skulle vägra följa Riksdagens beslut om reglerna för sjukförsäkringen. Antagligen som ett led i sitt löfte när han valdes in i Riksdagen då han lovade: - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten.". Hur som helst när han hotades av att förlora en misstroendeomröstning så gick han ut offentligt och bad om ursäkt. Något han ju varit tvingad till många gånger under sin skandalomsusade karriär. En klassiker är hans flykt från reportrarna när dom vill prata med honom om hans bostadsskandal.

Inga kommentarer: