torsdag 17 juni 2021

Ska man skratta eller gråta?

» Men mest tycker jag synd om honom.

Peter Wennblad heter moderata Svenska Dagbladets biträdande chef för ledaravdelningen. Han har i dagens tidning författat en ledartext som gör att jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Rubriken lyder: Befria skogsägarna från Mulle-religionen och har på webben underrubriken: - "Svenskens vördnad för barr och kottar har fått styra i skogspolitiken".

Texten går i princip ut på att några töntiga skogsmullar utan verklighetsförankring har inflytande över hur den svenska skogen används. Vilket är upprörande när det ju går att tjäna pengar på kalhyggen. Peter Wennblad inleder med ett citat från Carl von Linné: - "Vildmarken är ful. Norra Sverige består av kala och hiskliga fjäll". Svenskar är ett korkat folk som påstås njuta av naturen. Hela artikeln är en lång rad med uppräkningar av hur korkade svenskar är som tycker om naturen. Som tycker om att vistas i naturen. Eller som Peter Wennblad skriver: - "Skogen är en plats där man blir våldtagen och mördad".

Vi svenskar är ju totalt korkade som tycker om att ta en promenad. Ty, som Peter Wennblad skriver: - "Går gör man när man inte har cykel, cyklar gör man när man inte har råd att åka buss, och buss tar man bara om man inte har en bil". Peter Wennblads upplevelse av naturen är troligtvis att sitta i en bil som i sakta mak kör genom en anlagd parkanläggning med välansade gräsmattor, vackert anlagda blomsterutsmyckningar och några olika välansade exotiska träd. Troligtvis ska det stå små plakat som berättar vilket företag som sponsrat de olika växterna.

Min egen löparrunda i skogen uppe på Söderåsen som jag gjorde i morse är med all säkerhet inget som Peter Wennblad begriper sig på. Troligtvis föredrar han att springa inomhus på ett löpband på ett gym medan han lyssnar på sin favoritmusik i lurarna. Att njuta av att höra en hackspett på avstånd, att se en ekorre sitta på stammen och studera dig när du passerar eller att njuta av en flock hjortar som på avstånd studerar dig och funderar över vad det är för en varelse där kommer flåsande, detta är inget som Peter Wennblad begriper sig på. Träd är inget annat än råmaterial för att tillverka papper och virke av. Att njuta av det stilla porlandet från en liten bäck blir Peter Wennblad troligtvis bara stressad av.

En acker syn i skogen

Stackars Peter Wennblad som inte får uppleva sån't här.

Peter Wennblad avslutar med stycket: - "Framtiden för svensk skogsnäring står möjligen istället att finna i andra delar av världen. Där människor värderas högre än död ved. Och där invånarna ringer polisen när vuxna människor klär ut sig till troll och kallar sig barnens vän i skogen".

Personligen tycker jag synd om Peter Wennblad. Men, han är väl en sann moderat! Pengar är det viktigaste som finns, det enda som står över pengar är ännu mer pengar.

Läs:
Befria skogsägarna från Mulle-religionen. - Peter Wennblad, ledartext i Svenska Dagbladet

2 kommentarer:

Skalman sa...

Bra, Sven! Hoppas Peter Wennblad läser detta.

Sven Tycker sa...

Friluftsfrämjandet är inte speciellt glada åt Peter Wennblads korkade ledartikel: https://www.svd.se/olyckligt-att-anvanda-skogsmulle