söndag 27 juni 2021

I morgon vet vi mer

» Kanske...

Imorgon ska Stefan Löfven lämna besked. Vill han utlysa Extraval i ett försök att skapa bättre förutsättningar för att sedan skapa en handlingskraftig regering. Eller vill han att talmannen försöker föreslå en ny statsminister som sedan får en chans att skapa en fungerande regering.

Väljer Stefan Löfven att utlysa Extraval så skapar han problem för flera partier. Överlever Liberalerna ett Extraval? Sannolikheten för detta är inte allt för stor om jag ska vara ärlig. Nyamko Sabuni och gänget kring henne hoppas att stödröster från de nya vännerna inom den Brunblå sörjan ska rädda Liberalerna kvar i Riksdagen. Frågan är hur intresserade KD-sympatisörer är av att stödrösta på Liberalerna samtidigt som Kristdemokraterna själva inte ligger allt för långt över 4%-spärren. Är SD:s sympatisörer villiga att stödrösta på Liberalerna? SD har ju utnämnt liberalismen till partiets huvudfiende. Tveksamt! Återstår M-sympatisörer. Visst kan det finns M-sympatisörer som vill rädda kvar Liberalerna och samtidigt se till att det finns lite anständighet kvar inom den Brunblå sörjan som faktiskt inte är villiga att sälja ut allt till Sverigedemokraterna. Fast jag tror faktiskt att man kommer att vara rädda för att genom sin stödröst helt kasta bort sin röst om Liberalerna ändå åker ut. Kanske finns det också L-sympatisörer som är rädda för att kasta bort sina röster genom att rösta på Liberalerna och därför väljer Centern eller Moderaterna istället. Slutsats? Liberalerna åker ut! Sedan är Liberalernas partikassa tömd och man får svårt för att återvända vid ordinarie val ett år senare i september 2022.

Även Miljöpartiet hänger ju på gärsgårn. Men hotet mot MP är mindre. Jag tror faktiskt att partiet kan mobilisera och kanske få stödröster från andra partier för att klara sig.

Ett Extraval kommer också att tömma partiernas valkassor. De som har minst att frukta är Socialdemokraterna och Centern som har ganska rejäla partikassor.

Frågan är sedan om ett Extraval skulle skapa förutsättningar för en mer handlingskraftig regering. Jag tvivlar! Även om jag gissar att MP klarar sig medan L åker ut så är marginalerna inte så stora.

Den nya Brunblå sörjan
Det andra alternativet är ju att be talmannen att sondera förutsättningar för en ny statsminister. I lite av ett panikutspel försökte tydligen Ulf Kristersson i dagarna locka över Annie Lööf till Högerblocket med lite godis till Centern. Om han förankrat det hela hos Jimmie Åkesson framgår inte. Men det måste han ju! Annie Lööf var snabb med att nobba Ulf Kristerssons invit. Att göra sig beroende av Sverigedemokraterna är uteslutet. Om det faktum att Moderaterna och Kristdemokraterna, för att få makten, har närmat sig SD:s rasism är ett faktum så har Centern inte några antydningar i den riktningen. Även Liberalerna har ju i ökad utsträckning anpassat sig till rasismen inom SD, men motståndet inom L är fortfarande stort. Ulf Kristersson lär nog inte lyckas nu heller med att få sin dröm uppfylld. Det är dags för Ulf Kristersson att inse att Moderaterna, även med stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, faktiskt har en majoritet emot sig. Detta gäller även om Liberalerna ansluter sig till den Brunblå sörjan.

Talmannens alternativ är nog att låta Stefan Löfven försöka på nytt. Men för att det ska lyckas måste faktiskt Stefan Löfven förmå Annie Lööf att acceptera att även Vänsterpartiet ingår i detta underlag. Att skapa en ny regering som bygger på förväntningen att Vänsterpartiet ska rösta för men fortfarande förnedras genom att man skriver in i en ny överenskommelse även denna gång att Vänsterpartiet ska lämnas utanför inflytande är dömt att misslyckas. Om inga avhopp görs inom partierna skulle Stefan Löfven bli godkänd som statsminister även om Vänsterpartiet inte röstar för utan bara avstår. Men, man ska ha igenom en budget också och om man vill det så får man vara så snälla att prata med Vänsterpartiet. Annars är det kört!

Det är faktiskt inget unikt med samarbete mellan S och C. Det har skett förr och det sker i många kommuner idag. Båda partierna har sitt ursprung i olika folkrörelser och står inom många områden nära varandra. Det stora problemet är den marknadsliberalism med ursprung inom den s.k. Stureplanscentern som frodas inom Centerpartiet. Men det är för Centerpartiet att bestämma sig för vilka som är värst? Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna? Ett val som inte kan vara så svårt för ett anständigt parti.

Min gissning är alltså att vi får se en ny talmansrunda. Där kanske Ulf Kristersson får första försöket för att markera att Stefan Löfven faktiskt röstats bort. Men lyckas han undvika att inte få en majoritet till att inte rösta för honom? Om han nu lyckas att ens få ihop något som både accepteras av Sverigedemokraterna och Liberalerna. Jag tycker det ska bli spännande att se hur mycket Nyamko Sabuni och Liberalerna är villiga att sälja ut för att slippa ett Extraval? Fast jag gissar väl fel igen så vi får ställa in oss på Extraval! Och jag får ett dilemma. Ska jag ställa upp som valförrättare igen? Gänget med Mona och Mona har deklarerat att det var sista gången 2018. Så det blir ju inte det samma sak om man ska lära upp nya.

Skulle talmannen misslyckas blir det Extraval ändå!

Läs:
M skickar invit till C – får nobben direkt. - Svenska Dagbladet
Utanför boxen. - Per T Ohlsson i Helsingborgs Dagblad
Hatet mot socialdemokratin driver politiken. - Björn Wiman i Dagens Nyheter
Sabuni: Inga gränser i förväg för SD-samarbete. - Svenska Dagbladet
Dramat inför måndag – tre låsningar som avgör krisen. - Svenska Dagbladet
Regeringen har fallit – nu bantar vi staten. - MUF Expressen debatt

Inga kommentarer: