onsdag 2 juni 2021

Liberalismens självmord

» Liberalerna rejält under isen.

SCB har presenterat sin nya undersökning av väljaropinionen. SCB gör den här undersökningen två gånger om året (november och maj) och den omfattar ett mycket större antal intervjuer än de vanliga månatliga undersökningar som alla tidningar med självaktning låter göra.

Undersökningens stora vinnare är utan tvekan Centerpartiet som sedan förra undersökningen i november 2020 har ökat med 1,9 procentenheter till 9,5%. Sedan valet 2018 har Centern gått upp 0,9 procentenheter. Man kan väl inget annat än att hävda att Annie Lööfs strategi att hålla dörrarna öppna rent generellt men stänga dom helt gentemot Sverigedemokraterna (och i viss mån även Vänsterpartiet) har varit framgångsrik.

Undersökningens stora förlorare måste vara Liberalerna. Detta även om man i just denna undersökningen inte har de största förlusterna jämfört med förra undersökningen. Men Nyamko Sabunis lappkast att plötsligt vara villiga att släppa in Sverigedemokraterna i finrummet har blivit ett totalfiasko. I dagens undersökning fortsätter Liberalernas ras och man är nu nere i 2,5% efter ett tapp med ytterligare 0,5 procentenheter sedan november. Jämfört med valet 2018 har Liberalerna mer än halverats och har tappat 3,0 procentenheter. Enligt undersökningen har väljarna främst gått till Centern. Jag tror att det nu är kört för Liberalerna. Marknadsliberalernas palatsrevolution har gjort att socialliberalerna överger partiet.

För Socialdemokraterna gäller att man nu är tillbaka ungefär vid valresultatet 2018. Socialdemokraterna får 28,2% vilket är minus 1,2 procentenheter sedan november och minus 0,1 procentenheter sedan valet 2018. Jag tycker inte att det finns någon anledning att känna sig nöjda i det socialdemokratiska partikansliet. Det krävs nog agitation också och inte bara förvaltande av en centerstyrd politik.

Om vi håller oss kvar i vänsterblocket så håller Vänsterpartiet i stort sett ställningarna. 8,9% innebär att man passerats av den centerpartistiska raketen. Det är -0,4 procentenheter sedan november 2020. Men det är +0,9 procentenheter sedan valet 2018. Jag tror att Nooshi Dadgostar trots allt kan känna sig nöjd.

För Miljöpartiet fortsätter balansgången. I denna undersökningen hamnar man under strecket och får 3,8% vilket är ett tapp på 0,4 procentenheter sedan november 2020 och med 0,6 procentenheter sedan valet 2018. MP balanserar ständigt på 4%-spärren, och det är farligt i längden. En dag råkar man ligga under på valdagen.

Den nya Brunblå sörjan
Ett annat parti som befinner sig i djup kris är Kristdemokraterna. I dagens SCB-undersökning får KD 4,5% och ligger obehagligt nära 4%-spärren. Siffran är ett tapp på 0,9 procentenheter sedan november 2020. Tappet sedan valet 2018 är dubbelt så stort, -1,8 procentenheter. Ebba Buschs ettrighet ger inte längre utdelning. I dag handlar det istället om ett parti som skuffat de kristna värderingarna in i garderoben, tappat kontakten med verkligheten och en partiledare som med näbbar och klor är villig till alla metoder för att komma över en gammal mans hus. Senaste utspelet från KD och Ebba Busch handlade om arbetskraftsinvandring. Tydligen krävde man bland annat en inkomst på minst 35.000 i månaden för att få arbetstillstånd för att jobba i Sverige. Har man helt tappat kontakten med verkligheten? Ingen i min familj hade kunnat komma till Sverige med de löner vi har och har haft.

Jag såg att Ulf Kristersson tyckte att det såg bra ut för Moderaterna. M får 22,4% vilket är en uppgång med 0,3 procentenheter sedan november 2020. Sedan det misslyckade valet 2018 är det en uppgång med 2,6 procentenheter. Men Ulfs regeringsunderlag ligger fortfarande efter. M+Kd+Sd får 45,8% medan S+C+V får 46,6%. Då räknar jag alltså inte med att MP klarar spärren (likaså inte L heller). Men att KD lyckas klara spärren. Sannolikheten för att MP klarar spärren är dock högre än att L kommer att göra det. Och risken finns ju att Kd trillar under. Så jag tror inte att Uffe ska känna sig allt för optimistisk. Har han otur handlar sedan valrörelsen om olika politikers skandaler och då leder ju Ulf Kristersson överlägset. Mygel, fiffel och lögner har ju följt hans politiska karriär.

Slutligen har vi då Sverigedemokraterna där jag såg att Jimmie Åkesson var glad. SD hade ju ökat mest sade han. Men ökningen med 1,3 procentenheter sedan november 2020 är mindre än raketen Centerns ökning. Och ökningen sedan valet med samma siffra, 1,3 procentenheter är bara hälften av Moderaternas uppgång. Men det är som vanligt, Jimmie Åkesson har noll koll! Det påminner lite om idolen Donald Trumps lögner om valsegrar osv som egentligen har varit valförluster. Det står också klart att SD har inte så mycket fler väljare att hämta. Jag såg en annan undersökning som visade att när svenska folket fick bestämma vilket parti dom helst såg åkte ur Riksdagen så röstade 80% på SD. Alla de andra partierna, V, Mp, L och de andra delade på resterande 20%. Detta innebär att en majoritet även av M:s och Kd:s väljare helst såg att SD åkte dit pepparn växer. Det är i stort sett bara SD:s egna väljare som inte vill att SD åker ur Riksdagen. SD:s dröm om att bli största parti i Sverige ligger långt borta. Man är störst bland män, men kvinnor har också rösträtt. Och bland kvinnor ligger SD kring 10% av stödet och är bland annat mindre än t.ex. Vänsterpartiet.

Än så länge ser det ut som om vi ska slippa en Brunblå sörja i Regeringskansliet.

Läs:
Liberalerna långt under spärren i SCB:s mätning. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: