måndag 28 juni 2021

Tänk att jag fick rätt

» Jag undrar.

Det blev som jag förutspådde, den här gången alltså. Stefan Löfven har lämnat in sin avskedsansökan så nu gäller det för talmannen att sondera terrängen och sedan föreslå en ny statsminister.

Det tog inte många minuter innan Ulf Kristersson berättade att han är redo. Teflon-Uffe ser en möjlighet att få sin dröm uppfyllt - att få bli statsminister. Stackars Sverige! Låt oss slippa den här skandalmannen som statsminister! Och den här damen som finansminister.

Rösta rött
Nu ska alltså Ulf Kristersson försöka få ihop en regering och en budget som har stöd från förutom Moderaterna och Kristdemokraterna även av Sverigedemokraterna och Liberalerna. Han ska alltså lyckas få ALLA liberaler att stödja en regering och en budget som kompromissats ihop med Sverigedemokraterna. Det ska faktiskt bli riktigt spännande att få se alla de eftergifter och kompromisser som ska ske för att pussla ihop det här och göra att Ulf Kristerssons dröm blir uppfylld.

Det ska påpekas att dessa fyra partier har 174 mandat i Riksdagen. De andra fyra partierna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centern och Miljöpartiet har 175 mandat, dvs ett mandat mer. Så det räcker alltså inte för Ulf Kristersson att pussla ihop en kompromiss som accepteras av ALLA liberaler och Sverigedemokraterna. Man måste få minst någon från den andra sidan också att inte säga Nej.

Lycka till Uffe!

Jag gissar alltså att det trots allt blir Stefan Löfven som återkommer. Hur kompromissen mellan Centern och Vänsterpartiet ska se ut vågar jag inte gissa mig till. Men förutsättningarna är inte sämre än att pussla ihop en kompromiss mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna. Och det räcker inte ens för Ulf.

Vi får hoppas att det går fort och att ett antal partiledare hoppar upp ur skyttegravarna. Men, min gissning är alltså att först får Uffe chansen men misslyckas och sedan får Stefan chansen och lyckas. Och att detta går mycket fortare än förra gången. Sedan blir det kanske Annie Lööf till slut som får dra lasset fram till ordinarie val som en rejäl kompromiss?

Läs:
Kristersson: Jag står till förfogande. - Sveriges Radio
L nobbar S nya invit om att förhandla budget. - Expressen
Ramberg: Löfven pressar Vänsterpartiet. - Sveriges Radio
V-ledaren om Löfvens kritik: Tar oss för givet. - GT/Expressen
Dramat inför måndag – tre låsningar som avgör krisen. - Svenska Dagbladet
Kristersson står redo. - Aftonbladet
Statsvetaren: Svårt att se andra alternativ än Löfven. - SVT

Inga kommentarer: