måndag 7 juni 2021

Är SD ett seriöst parti?

» Jag tvivlar!

De som följt Sven Tycker en tid är nog fullt medvetna om att mitt förtroende för Sverigedemokraterna är mycket lågt. Rasistiska och populistiska missnöjespartier har varit ämne för mina tyckerier här ända sedan mitt allra första tyckeri för mer än 24 år sedan (närmare bestämt den 4 april 1997). Jag har inget till övers för partier som sprider sitt hat mot speciella grupper bara för att dom har ett annat ursprung än deras egna fina ariska gener.

När jag började 1997 fanns inte Sverigedemokraterna än. Men det fanns andra partikonstellationer som byggde på samma hat. Och "politiker" aktiva på den tiden i de dåvarande partibildningarna är i många fall fortfarande aktiva men nu i Sverigedemokraterna. SD är ett parti befolkat av rasister, invandringshatare, missnöjda rättshaverister och andra former av löst folk.

Sverigedemokratisk sandlåda
Som kanske en del av er läsare vet så sitter jag som ersättare i Kommunfullmäktige i min hemkommun Åstorp (för Vänsterpartiet). I Kommunfullmäktige här i Åstorp är Socialdemokraterna största parti med 10 mandat, Sverigedemokraterna har 9 mandat, Moderaterna 6 mandat, Centerpartiet och Liberalerna 2 mandat vardera och Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har 1 mandat vardera. Totalt alltså 31 mandat. Ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet (13 mandat) styr i minoritet. Sedan finns det två oppositionsblock. Sverigedemokraterna har 9 mandat och de som kallar sig Allians för Åstorp med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har också sammanlagt 9 mandat. För att få igenom sina (våra...) förslag krävs alltså att ett av oppositionsblocken stödjer förslaget eller i varje fall lägger ner sina röster.

Då kommer jag in på det här med om SD är ett seriöst parti. De båda ledamöter som SD valde att välja in i Kommunstyrelsen hoppade kort efteråt av partiet men valde att sitta kvar som politiska vildar. SD var alltså helt plötsligt trots att man är största oppositionsparti inte representerade med ordinarie ledamöter i Kommunstyrelsen Partiets gruppledare i fullmäktigegruppen var dock ersättare och kunde alltså närvara på KS sammanträden i varje fall.

Det här med att politiker hoppar av är ju ett ganska typiskt SD-fenomen. Detta har nu verkligen eskalerat. Som ersättare har jag inte deltagit i årets Kommunfullmäktigesammanträden. Coronarestriktioner har gjort att man uppmanat oss ersättare som inte ska tjänstgöra att inte komma på mötena för att man lättare ska kunna sprida ut hela fullmäktigeförsamlingen i den lokal som används. Kulturhuset Björnen där fullmäktige håller sina möten är en f.d. EFS-kyrka och samlingssalen är ganska stor. Det går alltså att hålla avstånd under mötena. Åhörare och eventuella ersättare kan sitta en våning upp på de balkonger som finns över salen. Vi har i varje fall inte gjort som vår grannkommun Bjuv gjort (SD-styrd) som bland annat hållit två av sina Kommunfullmäktigesammanträden utomhus på en parkering. Och annars cirkulerat runt på olika håll i kommunen som skolgymnastiklokal, lagerlokal osv.

Alltså var jag inte med på senaste KF-mötet. Men såg på handlingarna att det fanns ett antal avsägelser från politiker. Detta kompletterades med ytterligare några avsägelser några dagar innan. Sedan har jag fått rapporter om att under mötet lämnades det in ytterligare avsägelser från politiker. Det var helt enkelt strömhopp av SD:are som lämnade sina uppdrag.

Jag har igår varit inne och läst det färdiga protokollet från Kommunfullmäktigesammanträdet den 31 maj. Det visar sig då att det finns totalt 12 avsägelser från sina politiska uppdrag. 10 av dessa avser sverigedemokrater samt 1 liberal och 1 socialdemokrat. En koll med övriga möten i år visar att under dessa möten har 4 sverigedemokrater hoppat av samt 1 moderat och 1 centerpartist. Av årets 18 politikeravhopp står alltså Sverigedemokraterna ensamma för 14 vilket är 78%.

Det kommer alltid att finns politiker som tvingas lämna sina uppdrag. Man kan t.ex. flytta från kommunen och då får man ju inte behålla sitt politiska uppdrag. Det kan också handla om att man fått ändrade arbetsförhållanden eller familjeförhållanden så att man inte längre bedömer att man kan fullgöra sitt uppdrag. Det kan alltså finna olika "legitima" anledningar. Men att 14 hoppar av, varav 10 vid samma tillfälle tyder på något annat.

I dagens Helsingborgs Dagblad kan vi läsa om en anledning. I samband med mötet valde tydligen Sverigedemokraterna en ny gruppledare för gruppen. Inte för att den förre gruppledaren (Anton Holmberg) hoppat av utan han har tydligen degraderats. Den nya gruppledaren Peter Lindberg vann omröstningen i gruppen med 6-2. Detta blir alltså 8 medan SD har 9 mandat. Men den nionde har alltså lämnat partiet för länge sedan och sitter kvar som politisk vilde.

Det ska bli spännande att se hur SD överhuvudtaget ska lyckas fylla upp sina platser efter alla avhoppen. Nästa möte när dessa platser troligtvis ska besättas igen ska bli spännande. Vad som händer i Kommunstyrelsen vet jag inte eftersom de två ordinarie ledamöterna ju är politiska vildar (men en har flyttat från kommunen nyligen). Och ersättaren har alltså precis degraderats från gruppledarposten. Kommunstyrelsen är vald (på begäran av Sverigedemokraterna) enligt proportionella val. Detta gör att man inte bara kan välja in en ny ersättare för någon som hoppat av.

SD - rasism och populism

Jag vidhåller vad jag sagt. Det är tveksamt om SD är ett seriöst politiskt parti. Det är ett parti med sina rötter i nazismen som drivs av rasism, invandrarhat, hat mot annat som inte passar in för SD och missnöje med det mesta.

Läs:
Han tar över som SD-ledare. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: