måndag 21 juni 2021

Gangsters

» Privatiseringsvansinnets baksida.

Det har avslöjats att driftiga entreprenörer kommit på ett mer rationellt och kostnadseffektivt sätt att skriva ut intyg om negativa Covid-tester. Precis det som anförs som argument för att privatisera olika verksamheter. Driftiga entreprenörer kan hitta mer kostnadseffektiva vägar.

Det privata företaget Doktorgruppen har lockat närmare 100.000 svenskar att få snabba svar på Covid-tester och få intyg om att man visat negativa testresultat. Via nätet och 20-talet mottagningar på dryga 10-talet orter i Sverige har svenskar kunnat lämna PCR-prover och utlovats svar inom några timmar så att man kunnat visa upp intyg om att man inte varit smittade av Covid-19. Problemet har bara varit att man aldrig analyserat proverna. Alla som lämnat tester har helt enkelt fått sina intyg - oberoende av om man varit smittbärare eller inte.

Visst visar det på fantasirikedom och initiativförmåga och en stark vilja att rationalisera och minska kostnaderna. Precis de argument som används för att privatisera olika verksamheter. Varför lägga tid och kostnader på sån't onödigt som analyser när det viktiga för kunderna är att snabbt få ett intyg på att dom är friska så att dom kan ut och resa.

Nu hann man lura till sig några miljoner innan man tvingades att i all hast stänga ner mottagningar, släcka ner webbsidor och själva gå under jorden med pengarna. Så där står samhället med en massa smittspridare som trott att dom varit friska och kunder som betalt pengar för en egentligen värdelös papperslapp.

Men, visst är det värdefullt med initiativrika och driftiga entreprenörer!

Något liknande finns det ett antal exempel på inom återvinningsbranschen. Driftiga och initiativrika entreprenörer har startat återvinningsföretag, tagit betalt för att ta hand om diverse olika former av avfall, och sedan dumpat det hela på någon lämplig plats varefter man försvinner eller går i konkurs. Sedan är det någon annan som står där med mer eller mindre giftigt avfall som skulle sanerats eller liknande men bara dumpats men nu får stå för kostnaderna.

Några exempel. Think Pink fick bland annat Dagens Industris prestigefyllda Gasellpris vid två tillfällen. Verksamheten verkar mest ha gått ut på att ta betalt för att ta hand om avfall och sedan bara dumpa skiten på olika ställen runt om i landet. Miljöskandalerna avlöser varandra när privata entreprenörer dumpar sitt mer eller mindre giftiga avfall på olika ställen och sedan försvinner och låter någon annan ta ansvar för skiten.

Natriumsulfat på Norr Industriområdet

/En saltad räkning till Åstorps kommun/

Vi har ett exempel i min egen hemkommun Åstorp. Företaget Svensk Jordförbättring lämnade efter sig bland annat en enorm deponi med natriumsulfat när ägaren gick i konkurs och försvann. Nu är natriumsulfat (i princip salt...) inget farligt gift. Men i koncentrerad form är det ju inte allt för lämpligt att det kommer ut i naturen och i vattendrag. Deponin på Norra Industriområdet i Åstorp har blivit en följetong i Åstorp. Det är ju kommunen som fått ta över skiten. Den ligger på mark som jag en gång i tiden lekte på. Det är inte så många hundra meter från mitt födelsehem. Nu har företaget som dumpat skiten gått i konkurs så nu är det Åstorps kommuns ansvar. Man har kommit så långt att man exproprierat marken. Det finns också ett mycket kontroversiellt beslut om att man ska innesluta och täcka över deponin. När experter fått yttra sig, bland annat Länsstyrelsen, Naturvårdsverket och renhållningsföretaget NSR, så har deras slutsats blivit att det skulle bli miljömässigt sämre att börja rota för mycket i massorna och sedan transportera bort det hela för att deponera det på någon annan plats. Det blir en hel del lastbilstransporter t.ex. Det är ju egentligen inte "gifter" utan enorma mängder salt. Natriumsulfat har E-nummer 514 när det tillsätts i livsmedel. Det är skadligt för växtligheten om det läcker ut i för stora koncentrationer. Därav beslutet att täcka in så att det inte läcker och täcka över så att det inte ser så avskräckande ut.¨

Men, det är alltså ett kontroversiellt beslut som är överklagat. Vad framtiden visar vet vi inte. Men visst är det imponerande med driftiga och initiativrika entreprenörer som hittar sin nisch på en privatiserad marknad!

Läs:
100 000 svenskar kan ha fått falska pcr-test. - Aftonbladet
Så kan Doktorgruppen ha blåst tusentals personer med falska covidintyg. - Aftonbladet
Oacceptabelt att vi har avfallsgangsters. - Svenska Dagbladet
Miljökonsult bar på tre id-kort – och flera hemligheter. - Svenska Dagbladet
Miljonkrav för saneringsslarv i Åstorp. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: