lördag 12 juni 2021

Fantasirika spekulationer

» Sven Tycker vet inte.

Nyligen släppte tydligen CIA i USA en rapport där man utvärderat ett antal olika rapporter (främst från den amerikanska militären) om UFO:s som man inte kunnat hitta någon rimlig förklaring till. UFO, Unidentified Flying Objects är ju ett jättespännande ämne.

För visst är det spännande med saker som inte går att förklara! Bland annat det amerikanska flygvapnet har ju rapporterat och dokumenterat med film en hel del s.k. UFO:s. Alltså vad man sett och filmat, men inte kunnat förklara. Är det rent meteorologiska fenomen? Är det i själva verket den lede Fi (Ryssland och Kina alltså) som skapat något som är överlägset den egna amerikanska tekniken? Eller är det kanske flygande föremål från andra civilisationer på andra planeter i andra solsystem. CIA:s slutsats var väl egentligen att man vet inte. Det finns observationer som man inte kan förklara på annat sätt än att man vet inte.

För visst är det så att det vore konstigt om det inte på andra platser i Galaxen än just här på Tellus skulle ha uppkommit någon form av liv. Någonstans kanske man bara är i bakteriestadiet. Men på någon annan planet i ett annat solsystem har det uppkommit en civilisation som kanske har utvecklats mycket längre än vi är komna. Som kanske är så intelligenta att man skapat farkoster som färdas fortare än ljuset och därför kanske kunnat komma hit till vår planet i sin utforskning av solsystemen. Troligtvis har man då konstaterat att det liv som finns på den här planeten är så primitivt att man inte ser någon anledning ett göra kontaktförsök. Dom ser kanske på oss som vi ser på primitiva förhistoriska insekter?

Ryanair - lågprisflyget

Eller varför inte den här teorin som jag läste i en krönika i ETC:s veckoblad:

För tänk om de flygande tefaten skulle vara utsända av en livsform som själv sedan länge är utdöd. Att farkosterna helt enkelt är obemannade, självreplikerande robotar. De far runt mellan himlakropparna, bryter mineraler, bygger kopior av sig själva. Blir fler och fler, fortsätter sin minutiösa kartläggning av galaxen, skickar hem sina observationer. Bara det att det inte på miljoner år har funnits någon där som kan ta emot informationen. Samma teknikutveckling som lät dem skicka ut robotar slog någonstans fel och ödelade förutsättningarna för liv på hemplaneten. Då är vi människor likförbannat ensamma i universum. Men vi är inte det första exemplet på intelligent liv i galaxen, kanske inte heller det sista.

För visst vore det osannolikt att det just på vår planet i alla solsystemen skulle finnas förutsättningar för någon form av liv. Men var på utvecklingsskalan befinner dom sig? Det kan vi inte ens föreställa oss.

Lästips:
ETC. - Läs ETC

Inga kommentarer: