tisdag 22 juni 2021

Jag hade fel

» Men får kanske rätt.

Ja, min riskfyllda gissning slog fel. Det blev faktiskt en misstroendeomröstning till slut. Marknadsfundamentalisterna från gamla Stureplanscentern vägrar tydligen att ge med sig. Alltså blev det en förtroendeomröstning i Riksdagen som Stefan Löfven som väntat förlorade. Vad som händer nu vet vi i skrivande stund inte.

Antingen blir det ett Extraval som troligtvis hålls framåt september. Alltså ett år innan nästa ordinarie val ska hållas i september 2022. Det andra alternativet är att talmannen försöker skapa en ny regering. Dvs antingen Stefan Löfven eller Ulf Kristersson. Då ligger väl Stefan Löfven bäst till trots allt. Om partierna röstar som man "lovat" så kommer ju S + V + C + Mp att rösta Nej till Ulf Kristersson som ju är beroende av Sverigedemokraterna för att få ihop en regering. Om ingen inom dessa fyra partier bryter mot partilinjen så finns det en majoritet emot Ulf Kristersson. Om M + Sd + Kd + L röstar Nej till Stefan Löfven så räcker detta inte för att fälla Stefan Löfven.

Så min gissning, om det blir en ny talmansrunda, är att Stefan Löfven återkommer som statsminister. Det intressanta är om han lyckas få Centern att acceptera att prata med Vänsterpartiet för att få ihop en fungerande regering och en budget som kan gå igenom. Här hänger det på Centern och Annie Lööf. Det gäller alltså för Annie Lööf att fundera över vilka hon tycker är värst, Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna?

Det andra alternativet är alltså ett Extraval. Och här är alla partier kaxiga och deklarerar att dom är beredda att möta väljarna. Dom är inte rädda för detta. Till och med Liberalerna hävdar att dom är beredda på detta. Trots att det mesta tyder på att det kommer att gå åt skogen för Liberalerna då.

Bevare oss för den Brunblå sörjan
I dag presenterar DN sin väljarundersökning som görs av Ipsos och som i huvudsak gjorts under den senaste tidens uppblossande debatt. Och, i denna undersökning är Vänsterpartiet den stora vinnaren. Det är uppenbart att kritiska socialdemokrater ger en eloge till Vänsterpartiet för att man gjort klart att nu räcker det. Så här ser det ut:
Socialdemokraterna: 24% (-2)
Moderaterna: 22% (±0)
Sverigedemokraterna: 19% (-1)
Vänsterpartiet: 12% (+2)
Centerpartiet: 10% (+1)
Kristdemokraterna: 6% (+1)
Miljöpartiet: 3% (-1)
Liberalerna: 2% (-1)

Liberalerna fortsätter alltså att rasa ner mot den klibbiga dyn längst ner, långt under spärren. Jag har redan tidigare förutspått att valet nästa gång det hålls med stor sannolikhet kommer att avgöras av vilka partier som eventuellt trillar ur Riksdagen. Enligt den här undersökningen skulle både Liberalerna och Miljöpartiet åka ut. Med de siffrorna blir det en minimal majoritet för M + Sd + Kd över S + V + C. Men skulle Miljöpartiet klara sig så blir det en annan majoritet. Egentligen visar inte undersökningen på några egentliga förskjutningar mellan "blocken". Däremot inom blocken. Den förändring som finns är att den nya Brunblå sörjan faktisk tappar eftersom både Sd och L tappar. Men dom totala siffrorna ligger garanterat inom felmarginalen.

Hur som helst så vågar jag faktiskt mig på en ny gissning. Visst är jag modig?

Efter lite diskuterande med talmannen så kommer han möjligen att först föreslå Ulf Kristersson som då förlorar och sedan föreslå Stefan Löfven som vinner. Som effekt av detta kommer Ulf Kristersson att protestera och hävda att valet var riggat och gråta ut mot Ebba Buschs axel. Jimmie Åkesson kommer att hävda att det förekommit fusk vid rösträkningen. Ebba Busch är fullt upptagen med annat. Ingen bryr sig om vad Nyamko Sabuni tycker!

Läs:
Försprång för högerpartierna inför valrysare. - Dagens Nyheter
Liberaler: Vi räds inte att möta väljarna. - Dagens Nyheter
Per Svensson: Här är talet Ebba Busch snart kan hålla. - Dagens Nyheter
Toppnotering för Vänsterpartiet. - Aftonbladet
Röster inom Centern öppnar för samarbete med Vänstern. - Aftonbladet
Ska Vänsterpartiet kunna tvinga fram en socialdemokratisk politik? - Magasin Paragraf
Äntligen kan Sverige bli normalt. - Svenska Dagbladet
Kristersson: C behöver fatta ett beslut. - Sveriges Radio
C-väljare trotsar Lööf – säger nej till vinster i välfärden. - Dagens Nyheter debatt

Inga kommentarer: