måndag 14 juni 2021

» Hur man köper väljare.

ISK-sparandet har plötsligt poppat upp som den kanske nästan viktigaste politiska frågan. Då kan det vara spännande att fundera över hur politiska partier reagerar.

När Carl Bildts regering införde systemet med ISK-konton (man hade precis avskaffat det gynnade pensionssparandet) gjorde man en bedömning att den skattemässigt förmånliga sparformen skulle kosta upp till ett par miljarder om året för statskassan. Syftet var att locka småsparare att spara pengar för sin framtid eller att ha som en buffert.

Rör inte mina subventioner
Sedan dess har det blivit mycket populärt att spara pengar. Men, det har blivit en dyr reform för statskassan. Senast det gjordes en bedömning av hur mycket sparformen kostat statskassan bedömdes beloppet vara 156 miljarder kronor. I dag gör man bedömningen att kostnaden kanske ligger på 40 miljarder om året. Är det rimligt att gynna en viss typ av sparande med belopp av den omfattningen?

En granskning av sparandet visar också att det inte bara är "småsparare" som sparar för att ha en reserv för oförutsedda behov eller för att spara för att kunna köpa ett hem. Den rikaste tiondelen av de som sparar ligger på 73% av tillgångarna på de gynnade kontona. 35% av pengarna ligger hos 1% av de rikaste kontona. Är det rimligt att med våra gemensamma skattepengar subventionera en liten grupp mångmiljonärers spekulationsaffärer på börsen? För det är just detta det handlar om för den lilla grupp som ligger på de största beloppen. Här kan vi förstå varför flera nätbanker engagerat sig för att få behålla sina kunder. Som Nordnet och Avanza.

Kan det inte vara rimligt att mångmiljonärer får betala den skatt på sina kapitalinkomster som Riksdagen en gång bestämt istället för att få sina spekulationsaffärer subventionerade av oss andra skattebetalare? Kan det inte vara rimligt att sätta en gräns vid kanske 3 miljoner kronor. Upp till det kan man anse att det handlar om att skattemässigt gynna småsparare som vill skapa en buffert eller sparar till ett eget boende. Men över det handlar det inte längre om att spara till denna buffert eller motsvarande. Då handlar det om att göra affärer. Då får man också betala de skatter som vi har på kapitalinkomster.

Jag tycker det är rimligt med ett tak för hur mycket vi skattebetalare ska gynna en speciell form av sparande. Sedan får sparandet faktiskt behandlas som alla andra sparanden eller investeringar. Istället försöker nu diverse borgerliga politiska partier köpa väljare genom att till och med locka med ännu mer subventioner.

Läs:
De rika har kapat vanligt folks sparform. - Debattartikel i Svenska Dagbladet
ISK är en ny egnahemsrörelse. - Ledarartikel i Dagens Industri

Inga kommentarer: