måndag 4 november 2019

Sätt igång och bygg

» Bland klimatförnekarna

Tidningen Expressen har låtit Kantar Sifo fråga svenskarna vad dom tycker om att bygga ett nytt nät för Höghastighetståg från Stockholm via Jönköping och sedan till Malmö och Göteborg. Det visar sig då att bland de olika partiernas företrädare så är det inom alla riksdagens partier (utom två) en majoritet av de som tar ställning som anser att de nya stambanorna ska byggas.

Svenska Järnvägsnätet
Kan ni gissa inom vilket parti som motståndet är störst? Alla ni som gissar på Sverigedumokraterna, till er kan jag säga att ni har fel! Gissar ni istället på Moderaterna? Fel, fel! De moderata väljarna säger faktiskt Ja till byggandet av Höghastighetsbanorna. Liberalerna? Fel, fel! Liberalerna är faktiskt det parti som har det näst högsta stödet för byggandet av Höghastighetsbanorna. Faktum är att det parti som har flest motståndare är Kristdemokraterna!

Något som faktiskt inte förvånar om man tänker efter. Ebba Busch Thor har förankrat Kristdemokraterna så långt ut på högerflanken som det är möjligt utan att slås samman med Sverigedumokraterna. Och jag behöver väl bara nämna partiets EU-Parlamentariker Sara Skyttedal som positionerat sig som flygindustrins främsta företrädare inom svensk politik. När debatten om "flygskam" började blossa upp, när allt fler började ifrågasätta om vi verkligen måste ta flyget på sträckor där det finns alternativ och man började ifrågasätta det smarta med ständiga flygresor runt om i världen. Då blev flyglobbyismens talesperson orolig så då uppmanade Sara Skyttedal svenskarna att "Flyg mer"!

När nu Greta Thunberg fått problem sedan FN:s Klimatkonferens flyttats från Chile där den politiska krisen omöjliggör att arrangera konferensen och hon ju sitter fast i Nordamerika så har Sara en lösning. Konferensen ska nu istället hållas i Spanien och Greta som inte vill flyga har bett om hjälp med att ta sig till Spanien. Sara Skyttedal är då snabbt framme och erbjuder Greta Thunberg - att köpa en flygbiljett till henne! Så seriöst ser alltså en av Kristdemokraternas ledande politiker på frågan. Dvs inte seriöst alls! Nu har visst Spanien lovat att hjälpa Greta Thunberg istället. Sara Skyttedal får sponsra världens flygindustri på annat sätt!

Om vi återvänder till Expressens undersökning av stödet för byggandet av Höghastighetsbanorna så kan vi konstatera att det största stödet finns hos Vänsterpartiets väljare. Men Liberalernas väljare ligger inte långt efter. Stödet inom Centerpartiets och Miljöpartiets väljare är också stort. Intressant är att det är fler av Moderaternas väljare som är positiva än bland Socialdemokraternas väljare. Även om det trots allt är fler som är positiva än negativa.

Socialdemokraterna verkar tycka att det är viktigare att bygga ut flyget genom att satsa stora summor på en utbyggnad av Arlanda än att satsa på järnvägstrafiken. Just nu verkar det vara Miljöpartiet som stoppar miljardinvesteringar i att bygga ut Arlanda. Ett rent prestigeprojekt med förhoppning att Arlanda ska kunna bli Nordens ledande flygplats. Vilket är ett dödfött projekt eftersom Kastrup är större och kommer att fortsätta vara detta eftersom flygplatsen har ett större upptagningsområde. København är en större stad än Stockholm och lägger man sedan till hela Skåne och hela Sjælland så har Stockholm och Mälardalen inte en chans. Men det begriper dom inte i Fjollträsk!

Varför ska vi då bygga ett stambanenät för Höghastighetståg? De stambanor som finns i dag är överbelastade. Där ska trängas snabbtåg, regionala tåg och godståg. Tåg som går i olika hastigheter på banor som redan har fler tåg än vad dom är byggda för. Vi MÅSTE alltså bygga ut kapaciteten. Genom att bygga det nya nätet av Höghastighetsbanor ökar vi kapaciteten samtidigt som det blir mycket mer plats för godståg och inte lika snabba persontåg på de banor som finns. Samtidigt ansluter vi nya städer till ett nytt stambanenät. Städer som idag ligger utanför. Det är NU vi ska sätta igång. Ett bygge av nya stambanor är en investering för framtiden. Svenska staten kan utan problem låna upp de pengar som behövs för den här investeringen. Det är en investering för många år framåt. Alltså ska den lånefinansieras och avbetalas på många år. Svenska staten har en mycket god ekonomi. Svenska staten kan utan problem låna upp de pengar som behövs. Och med de låga räntor som gäller i dag kan lånen tas utan att vi behöver betala någon märkbar ränta på lånen.

Höghastighetsjärnväg

Sätt igång! Ta upp lånen och sätt fart! Strunta i Sverigedumokraterna och Kristdumokraterna!

Läs mer:
Expressen/Sifo: Väljarna splittrade om snabbtåg. - Expressen
MP-väljarnas inställning den stora överraskningen. - Expressen
KD-profilen Sara Skyttedals hån mot Greta Thunberg - Aftonbladet
Vi är välfärdspartiet till höger. - Ebba Busch Thor i Aftonbladet
Miljöpartiet hindrar beslut om Arlanda. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: