fredag 15 november 2019

Rätt siffror är viktigt

» Vem ljuger högst

Dagens Aftonbladet presenterar i dag den senaste väljarundersökningen från Aftonbladet / Demoskop. En undersökning som gör Sverigedumokraterna till största parti. Undersökningens största förlorare är Moderaterna som tappar 1,7 ner till 17,8%. Näst största förlorare är Socialdemokraterna som tappar 0,9 till 22,2%. Största vinnare är Vänsterpartiet som ökar 1,2 till 9,8% och näst största vinnare är Sverigedumokraterna som ökar 1,1 till 24,0%. Enkelt uttryckt så går alltså missnöjda socialdemokrater till Vänsterpartiet medan missnöjda moderater går till först och främst Sverigedumokraterna. För övriga partier får Miljöpartiet 4,8% (-0,2), Centerpartiet 7,7% (-0,6). Liberalerna 3,9% (0) och Kristdemokraterna 7,6% (+1,0).

Vad är det då som förorsakar förändringarna. De så kallade "Experterna" talar om våldet. Det görs jämförelser som om läget i Sverige skulle motsvara Afghanistan eller i Baskien när ETA var som aktivast. Vilket är rent struntprat. De sprängningar som skett i Sverige 2018-2019 har resulterat i att två personer skadats. ETA:s sprängningar 1986-87 dödade 67 personer och skadade 215 personer. I Afghanistan dödades varje dag i snitt 9 personer under förra året. Totalt 3.408 personer dödades. Förutom mycket fler attentat så handlar det om helt andra typ av sprängningar. I Sverige handlar det ofta om s.k. "bangers", dvs rejäla fyrverkeripjäser som är förbjudna i Sverige. Det hävdas att våldet ökat till katastrofala nivåer. Vilket är en historieförfalskning. Kolla statistiken här nedanför. Den visar statistik över "allmänfarliga brott" varje år sedan 1975 per 100.000 innevånare. Vi har ingen fruktansvärd våldsspiral. Även om media ivrigt påhejade av vissa politiker försöker skrämma upp oss. Varje skjutning, varje sprängning, är en för mycket. Och det är uppenbart att vi hamnat i en situation där alldeles för många försöker visa sin manlighet. Men vi kan inte gå omkring och vara rädda. Det är större risk att råka ut för en trafikolycka än att drabbas av våld.

Våldsstatistik


Men det är många politiker som försöker ta politiska poänger på att skrämma upp oss. Och då drar dom sig inte för att ljuga rakt ut. Så här sade en av våra partiledare helt nyligen i SVT:s partiledardebatt:

- "Villainbrotten och bostadsinbrotten är nu på en all-time-high."

Jo, så hävdade Kristdemokraternas Ebba Busch Thor i SVT:s partiledardebatt. Verkligheten är att "all-time-high" inträffade enligt den officiella statistiken 1984. Sedan dess har den i princip kontinuerligt sjunkit. Fast vi kan väl alltid ifrågasätta statistiken? Insamlande av statistiken är kanske också outsourcad till något privat företag som lämnat ett kanonlågt anbud. Det är verkligen dags att börja ifrågasätta outsourcing- och upphandlingsvansinnet. Men den politiska debatten vinner ingenting i längden på att partiledare ljuger. Inte ens om Ebba Busch Thor ljuger.

Med tanke på den tidigare nämnda väljarundersökningen så är den fråga vänsterpartisten Ali Esbait ställde faktiskt värd att ställa:

- "Vilken ministerpost i en Åkesson-regering aspirerar Ulf Kristersson på?"

En mycket aktuell fråga att ställa till Moderaternas katastrof till partiledare, Ulf Kristersson. För med de opinionssiffror som gäller så skulle ju faktiskt en regering uppbyggd av den nya extrema Högeralliansen innebära Jimmie Åkesson som statsminister. Inte Ulf Kristersson. Så vad vill han bli? Inrikesminister?

För övrigt så har ju SCB nu räknat om arbetslöshetsstatistiken. Och det visar sig då att arbetslösheten i Sverige sjunker och är nere på 6%, den har inte ökat till 7,1% som den tidigare outsourcade statistiken visade. Det är en direkt skandal att politiska beslut och politisk debatt bygger på förljugen statistik. Det kvittar om det är privatiserad statistikinsamling som blir fel, politiker som ljuger eller media som inte kan läsa statistik.

För övrigt så kanske det är dags för Stefan Löfven att kolla i sin plånbok vilket parti han är medlem i. Sedan skulle en liten titt i partiprogrammet nog inte skada.

Inga kommentarer: