tisdag 12 november 2019

Recep Tayyip Erdogan

» Dubbelmoral

Normalt ger jag inte två ruttna lingon för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bara tanken på att Sverige skulle införa ömsesidiga försvarsförpliktelser gentemot Turkiet ger mig kalla kårar i ryggraden. För det är ju vad ett medlemskap i NATO innebär och som ju en del oansvariga politiska partier här i Sverige förespråkar. Turkiet är medlemmar i NATO. Det är bara en av mina många invändningar till att binda upp Sverige mer mot en försvarsallians som NATO.

Recep Tayyip Erdogans namn kan inte nämnas på samma sida som ordet demokrati. Jag har alltså inga som helst positiva kopplingar till Recep Tayyip Erdogan. Men, jag har faktiskt hamnat i en situation där jag håller med Recep Tayyip Erdogan. Det känns väldigt kymigt.

Det handlar inte om den turkiska invasionen av norra Syrien som möjliggjordes efter klartecken från Donald Trump. Han flyttade undan de amerikanska trupperna och övergav sina kurdiska vänner på ett svinaktigt sätt. Uppenbarligen helt och hållet för att vårda sin vänskap med Turkiets Recep Tayyip Erdogan och Rysslands Vladimir Vladimirovitj Putin som ju tillsammans med Syriens Bashar al-Assad är vinnarna på det som nu händer i norra Syrien. Donald Trump har flyttat trupperna (han har alltså inte tagit hem dom) för att bevaka USA:s kontroll över oljan i Syrien och Irak istället.

Recep Tayyip Erdogan har istället fått klartecken för att fortsätta den turkiska förföljelsen av kurderna. Det finns kanske 40 miljoner kurder, där de flesta bor i Turkiet men stora grupper bor också i Iran, Irak och Syrien. Det är i princip en av de största folkgrupperna på jorden som inte har fått rätt till en egen stat. Istället har alltså Recep Tayyip Erdogan och Turkiet fått fortsatt klartecken till att förtrycka den kurdiska minoriteten.

Men det var inte detta jag skulle tycka till om. Turkiet har nämligen börjat med att skicka hem terrorister till sina hemländer. Turkiet driver åsikten att varje land får ta hand om sina kriminella personer. Amerikanska medborgare som begår brott (terroristbrott t.ex.) får USA ta hand om. Grekiska medborgare som begår brott får Grekland ta hand om. Danska medborgare som begår brott får Danmark ta hand om. Svenska medborgare som begår brott får Sverige ta hand om. Irakiska medborgare som begår brott får Irak ta hand om. Och så kan vi fortsätta räkna upp.

Här i Sverige driver många hårt tesen att Sverige ska utvisa utländska medborgare till sina hemländer om dom döms för brott här eller bedöms som säkerhetsrisker här. Eller vi vägrar asyl. Däremot är samma politiker inte alls lika kraftfulla i sina krav på att vi ska ta hem svenska medborgare som dömts för brott eller begått brott i andra länder. Se t.ex. på oviljan att ta hem till Sverige de IS-anslutna svenskar som nu sitter fängslade i Syrien.

Erdogan+Trump
Men nu driver alltså Recep Tayyip Erdogan tesen att han ska skicka hem dom till respektive hemland. Det är inte Turkiet (eller de kurdiska grupperna i norra Syrien) som har ansvar för dom. Det har respektive hemland. Alltså har Turkiet nu börjat skicka hem olika brottslingar (läs terrorister...) till sina hemländer. Vad man förstått är det ingen på väg till Sverige än. Men Danmark har väl fått hem någon. En person har tydligen blivit sittande på en flygplats i Grekland. Turkiet har skickat hem honom till Grekland medan Grekland vägrar ta emot honom. Alltså blir han sittande på flygplatsen utan möjlighet att ta sig någonstans.

Detta är ett problem som Sverige regelbundet riskerat att hamna i vid utvisande av t.ex. flyktingar eller brottslingar. Att hemlandet inte tar emot. Därför skickas dessa inte iväg förrän att man vet att dom tas emot. Dvs att man fått klartecken från hemlandet. Att skicka hem med reguljärflyg går inte om det inte finns klartecken. Flygbolagen tar helt enkelt inte emot passagerare som inte har färdiga papper. Flygbolaget riskerar då att bli sittande med en passagerare som man inte blir av med.

Det är dessa problemen som gör att många kan bli sittande på Migrationsverkets Förvar under långa perioder. Det tar tid att ordna papper så att personerna tas emot där hemma. Men vi ställer alltså det kravet på andra länder. Men vi är inte lika villiga att själva ta samma ansvar som vi kräver av andra länder. Det är en Dubbelmoral! Det är inte bara att sätta en person på ett flygplan och skicka hem honom. Så enkelt verkar en del politiker tro att det är. Men då gör dom sig faktiskt ännu dummare än vad dom egentligen är. Allt för att plocka politiska poänger!

Alltså håller jag för en gångs skull med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som nu börjat skicka hem folk till sina hemländer. Dom "tvingas" ta det ansvar som vi kräver av andra länder. Men, man kan inte bara skicka hem dom. Det måste ske under ordnade former.

Inga kommentarer: