torsdag 21 november 2019

Världsfilosofidagen

» Det här med spännande siffror

Så är det då dags för nästa väljarundersökning. Den här gången är det SVT/Novus som presenterar sin undersökning. I mångt och mycket är naturligtvis resultaten och trenderna liknande i de olika undersökningarna. Men, dom skiljer sig också åt på många punkter. Vilket naturligtvis beror på att man har olika metoder, vilket gör att det blir olika personer som tillfrågas. Av ett litet urval på 1000-2000 personer gissar man sig till ett opinionsläge.

Den nya SD-styrda Högeralliansen
I SVT/Novus undersökning kan vi se två vinnare, Sverigedumokraterna som får 21,5% (+1,0) och Vänsterpartiet som får 9,3% (+0,9). Vi kan också utläsa två förlorare, Moderaterna som fortsätter rasa till 18,3% (-1,2) och Centerpartiet som får 7,8% (-0,7). För de övriga partierna är det nästan stillastående som gäller. Socialdemokraterna får 26,0% (+0,2), Kristdemokraterna 7,1% (+0,1), Miljöpartiet 4,8% (-0,2) och slutligen Liberalerna som är fast förankrade under strecket och får 3,4% (-0,3).

I den här undersökningen är Socialdemokraternas förstaplats trygg. Partiet har till och med en marginell ökning (inom felmarginalen). Däremot är Sverigedumokraternas andraplats ännu säkrare då flykten från Moderaterna till Sverigedumokraterna fortsätter med oförminskad kraft. Ju mer Ulf Kristersson försöker låta som Sverigedumokraterna i sin retorik, desto fler moderater tycker att då kan dom lika så gärna stödja originalet. I det nya Högerblocket med SD + M + KD blir det allt mer tydligt att det är Jimmie Åkesson och Sverigedumokraterna som styr och leder utvecklingen. Dom båda andra, Moderaterna och Kristdemokraterna har förvandlats till röstboskap åt Jimmie Åkesson och hans anhang.

I mitten har Centern svårt för att få det att lyfta medan Liberalerna allt tydligare är på väg att utradera sig själva. Jag har ju upprepade gånger undrat vilken väg Liberalerna ska välja. Den fraktion av vänsterliberaler (Snällismen som motståndarna kallar dom) vann ju striden om Januariöverenskommelsen. Detta medan högerliberalerna vann kampen om partiledare och har nu gett Nyamko Sabuni en chans att rensa ut motståndet från snällisterna. Men, det står allt mer klart att vi egentligen inte behöver fundera över om Nyamko Sabuni ska leda Liberalerna in i Högerfamnen under Jimmie Åkesson eller om hon ska stå kvar vid liberalismens motstånd mot den typen av högerkrafter? Liberalerna avskaffar sig själva så vi behöver inte fundera.

Till vänster är det uppenbart att Socialdemokraternas högervridning under Januariöverenskommelsens paraply ger en god medvind för Vänsterpartiet som nu i stort sett står ensamma i kampen för ett solidariskt välfärdssamhälle. Miljöpartiets tydliga högervridning, allra helst ute i kommuner och landsting där man mycket ofta lierat sig med de borgerliga partierna och ställer upp på en klar högerborgerlig politik, verkar inte drabba opinionen. Men, man lyfter inte heller utan håller sig precis över strecket i kraft av en uppenbart mycket lojal och trogen partikader. Socialdemokraternas siffror är väl de som skiljer sig allra mest i de olika undersökningarna. Allt från katastrof till illavarslande. Den interna kritiken är dock omfattande mot den uppenbara högervridning som partiet genomgått via Januariöverenskommelsen. Många tycker att Sossarna sålt sig för billigt medan andra trots allt tycker att alternativet hade varit ännu värre. Det har handlat om att välja mellan pest och kolera. Men många tycker nog att Socialdemokraterna kunde visat ett tydligare "så har vi varit nödd och tvungna" och markerat att det egentligen inte är vad man vill, men är man i minoritet kan vi inte diktera villkoren.

Vänsterpartiet
Det är dock långt kvar till nästa val och mycket kan hända. Och ännu mer än det! De flesta som kommenterar de olika siffrorna är väl ganska så eniga om att det är våldet och hoten i samhället som avgör för väldigt många människor just nu. Men, kanske är det fram till valet tillräckligt många som förstår att den uppblåsta hotbilden inte stämmer överens med verkligheten. Verkligheten bakom den uppblåsta hysterin är ju den att under de senaste 10 åren har vi haft en kontinuerligt minskad risk får att utsättas för våld. Antalet polisanmälningar om våld minskar kontinuerligt. Antalet människor som tvingas till vård efter att ha utsatts för våld minskar kontinuerligt. Antalet anmälda inbrott minskar kontinuerligt. När det gäller sprängningar (ofta egentligen snarast kraftiga fyrverkeripjäser) så framförde Leif GW Persson i dagarna teorin att en hel del av dessa som smällt av på obegripliga platser snarast har utförts av högerextremister. Granska statistiken! I dag gör inte media detta medan politiker blåser på rejält för att försöka vinna politiska poänger.

Läs lite statistik och andra lästips:
Debatten om våldsbrott är farligare än våldsbrotten själva. - Arbetaren
GW:s teori: Högerextrema bakom sprängningar. - Aftonbladet
Malmö är tryggare än någonsin! - Para§raf
Nu ska volontärer leka poliser. - Para§raf
Finska kvinnor och svenska våldtäktsmän - Para§raf
Är det bättre att bli våldtagen av en svensk man än av en utländsk? - Para§raf
Kristerssons ursäkt kräver en ursäkt! - Para§raf
Hur bekämpar vi straff- och förbudsinflationen? - Para§raf

Inga kommentarer: