tisdag 19 november 2019

Palestinakonflikten

» Trump klampar in

Trumpadministrationen fortsätter att arbeta för att förhindra att konflikten Israel / Palestina får en fredlig lösning genom att den tvåstatslösning som bland annat FN och EU ställt sig bakom kan genomföras. Det internationella samfundet anser att det ska finnas två stater, Israel och Palestina, som ska kunna leva bredvid varandra i fred. En sådan lösning innebär kompromisser från båda sidor. Men den allmänna åsikten är att detta är den bästa lösningen på en konflikt som varat allt för länge.

Palestina under ockupation
Israel har gjort vad man kunnat för att sabotera en sådan lösning. Palestinska grupper har inte heller gjort sitt bästa. Bland annat med de judiska bosättningar som Israel hela tiden byggt och utvidgat på ockuperad palestinsk mark. Dessa bosättningar, som enligt internationella lagar och konventioner är illegala, gör det ju omöjligt att skapa en palestinsk stat på de områden som ska utgöra en palestinsk stat. Den israeliska militären har ju istället i princip infogat dessa områden i staten Israel. Men verkligheten är ju den att internationella lagar och konventioner förbjuder en ockupationsmakt att flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark och då tränga undan den befolkning som redan bor där.

Redan tidigare har Trumpadministrationen godkänt att Israel ockuperat och införlivat Östra Jerusalem (som ju formellt är en del av Palestina) samt Golanhöjderna (som är ockuperat från Syrien) i staten Israel.

Nu har Donald Trumps utrikesminister Mike Pompeo deklarerat att USA inte längre kommer att betrakta de judiska bosättningarna på ockuperad palestinsk mark som illegala bosättningar. Effekten är naturligtvis att Israel kommer att fortsätta med utbyggnaden och att befästa dessa områden. I syfte att omöjliggöra skapandet av en palestinsk stat. Deklarationen från Mike Pompeo står i klar motsats till den åsikt som resten av världen har. Naturligtvis kommer några stater som kan betecknas som amerikanska lydstater att följa efter. Precis som man gjorde när USA accepterade Jerusalem som Israels huvudstad, dvs att acceptera den israeliska annekteringen av Östra Jerusalem.

Även i stora delar av Israel har naturligtvis deklarationen från Washington mötts av jubel. Till stor del kan troligtvis beskedet från Vita Huset ses som ett stöd till Benjamin Netanyahu. Han står ju under hot om åtal för korruption. Båda han och hustrun utreds för flera fall av korruption. Och det som än så länge räddat honom från åtal är det faktum att han varit premiärminister. Flera omval har dock gett resultat som gör att Benjamin Netanyahu inte har kunnat bilda en regering. Och han riskerar nu att inte bli omvald och istället bli åtalad för korruption.

Det ska nu bli spännande att se hur de svenska Israelvännerna reagerar. Kommer det krav från Lars Adaktusson och andra medlemmar av Vänskapsförbundet Sverige-Israel att Sverige ska följa efter och deklarera att när det gäller Israel så gäller inte internationella lagar och konventioner. Israel har rätt att göra som dom vill?

Vilken lösning man har tänkt sig istället för en tvåstatslösning vet jag inte. Det finns ju även förslag på att det ska bildas en gemensamt stat av alla områdena. En gemensam, demokratisk stat där alla folkgrupper har samma rättigheter. Problemet för de styrande i Israel är att en sådan stat riskerar att inom en inte allt för avlägsen framtid få en befolkning med palestinsk/arabisk majoritet.

Vad är det Israel vill egentligen?

Läs lite mer:
USA erkänner israeliska bosättningar. - SVT
USA: Israels bosättningar bryter inte mot internationell lag. - Sveriges Radio
Kritik och fördömanden efter USA:s helomvändning. - Sveriges Radio
US settlement move endorses 'law of the jungle' - Palestinians. - BBC

Inga kommentarer: