måndag 11 november 2019

Vi blir lurade

» Om outsourcingeländet

Det visar sig att de officiella siffrorna om Sveriges arbetslöshet och Sveriges BNP inte är korrekta. Det är SCB som förser samhället med siffrorna. Men det visar sig att SCB (Statistiska Centralbyrån) har outsourcat delar av arbetet till företaget Evry. Och nu visar det sig att siffrorna som Evry förser SCB med, siffror som härrör från telefonintervjuer, inte är att lita på. Nu får SCB göra om jobbet.

I princip har det handlat om ett uppenbart mindre seriöst företag som utnyttjat sin anställda personal på ett sätt så att de resultat man får fram från telefonintervjuerna inte stämmer. Det har helt enkelt fuskats med siffrorna. De som haft som jobb att ringa upp och intervjua svenskar har haft så dålig arbetsmiljö och dåliga arbetsvillkor att man inte kunnat sköta jobbet på det sätt som SCB trott. Själv har jag i min enfald gått och trott att SCB gjorde sån't här arbete själva.

Alltså, ännu en skandal skapad av ett upphandlings- och outsourcingvansinne som inte hör hemma i ett seriöst välfärdssamhälle och i en demokrati. Det handlar om den ständiga jakten på att spara pengar. I varje fall tror man att man ska spara pengar. Men i själva verket får man ett sämre resultat som i slutändan bara kostar ännu mer pengar för samhället.

Statistiska centralbyrån

Det är dags att trycka på bromsen. NU!

Läs lite mer:
SCB varnade för sina egna siffror – var konsultföretaget Evrys fel. - Aftonbladet
Experten om SCB och Evry: ”Då blir det riktigt farligt”. - Aftonbladet
Larmet: Så pressade Evry fram felaktig SCB-statistik. - Aftonbladet
Professorn om Evry-skandalen: Påverkar förtroendet för SCB. - Aftonbladet
SCB måste byta ut Evry - Lena Mellin i Aftonbladet
Regeringen kallar upp SCB-chefen: ”Det är allvarligt”. - Aftonbladet
Efter SCB-skandalen: Tvingas räkna om hela Sveriges BNP. - Aftonbladet

Inga kommentarer: