fredag 22 november 2019

Inte militärkupp i varje fall

» Kupp i Israel?

Jo, så definierar tydligen Israels ännu sittande premiärminister Benjamin Netanyahu det faktum att han nu åtalas för korruption. Israels premiärminister anser alltså att Israels riksåklagare Avichai Mendelblit gör en statskupp när han nu långt om länge bestämt sig för att åtala honom för korruption vid flera tillfällen. Riksåklagaren har väntat in i det sista på att Benjamin Netanyahu skulle avgå som premiärminister sedan han trots flera nyval på kort tid inte har lyckats bilda en ny regering. Benjamin Netanyahu har samtidigt frenetiskt klamrat sig fast vid makten för att komma undan ett åtal. Nu har slutligen riksåklagaren tröttnat och lagt fram sitt åtal.

Coexist
Det handlar om ett stort antal anklagelser om korruption. Bland de allvarligaste hör att han kommit överens med mediamogulen Shaul Elovitch om att hans nyhetssajt Walla skulle undvika kritik av Benjamin Netanyahu och bara publicera positiva nyheter mot att Benjamin Netanyahu skulle få en affär om ett satellitnätverk godkänt. Nästa fall handlar om en överenskommelse med tidningen Yedioth Ahronoth om att dom skulle skriva positivt om honom mot att han motarbetade värsta konkurrenten Israel Hayom. Ett annat fall handlar om att två miljardärer vräkt gåvor värda mångmiljonbelopp över Benjamin Netanyahu och hans hustru Sara mot att Benjamin Netanyahu skulle se till att regler om skatteundantag för utlandsboende israeler som flyttade hem skulle bli kvar.

Men, enligt Benjamin Netanyahu handlar det alltså om en statskupp för att tvinga honom att avgå! Det kan inte vara lätt att vara korrupt premiärminister i vad man kallar "Mellanösterns enda demokrati". Det är farligt med demokratier. Även korrupta politiker åker fast till slut!

Jag har "roat" mig med att kolla in hur de ledande "Israelvännerna" i landet kommenterar det hela. Lars Adaktussons ledande arena via "Vänskapsförbundet Sverige-Israel" borde väl ha några kommentarer i frågan. Men, jag hittar faktiskt inget i deras Facebook-flöde. Inte ett knyst om "statskuppen" i Israel. Här är man fullt upptagna av att förfäras över svensk kritik av den israeliska politiken. Och förfasande över allt icke-judiskt, som araber och palestinier. Samt en riktig halleluja-glädje över Donald Trumps konstaterande att internationella lagar och konventioner inte gäller Israel. Alltså det faktum att de illegala israeliska bosättningarna på ockuperade Västbanken inte alls är illegala. Det är istället ett rejält lyckorus som "Trump är helt underbar", "Trump är den bästa Presidenten hittills mina vänner Välsigna Israel", "Herren sebaot välsigne Trump", "Amen Äntligen" och "Hurra" och så vidare.

Vi andra hoppas att rättvisan segrar till slut. Även i Israel!

Inga kommentarer: