söndag 4 november 2018

Om mediaprioriteringar

» Vad är farligt?

Gårdagskvällens nyhetssändningar på TV präglades av ond bråd död på tre olika ställen i vårt land. I Uppsala hade en man skjutits ihjäl. Som en del av inslaget intervjuades flera boende i området om ifall dom kände sig hotade och rädda.

Fredsduva
Vid en trafikolycka i närheten av Landvetter i Västra Götaland hade två personer dödats. Dom hade kommit i vägen för en lastbil som fått sladd och kommit över på fel väghalva. Jag kunde dock inte se att man intervjuade några andra trafikanter ifall dom efter det som hänt blev rädda för att ge sig ut i trafiken.

En kvinna hade dödats vid en arbetsplatsolycka vid Tarketts fabrik i Ronneby. Hon hade tydligen klämts ihjäl i en maskin. Jag kunde inte se att man intervjuade några andra fabriksarbetare ifall dom nu kände sig rädda för att gå till jobbet.

Det förtjänar alltså att påpeka att fler svenskar dör i arbetsplatsolyckor här i Sverige än som skjuts ihjäl i skottlossningar. Fler svenskar dör i trafiken än som mördas totalt. Men, vad är det vi går omkring och är rädda för? Att gå till jobbet? Att ge sig ut i trafiken? Nä, för att gå på trottoaren!

Kanske är det inte fler övervakningskameror, fler poliser och hårdare straff som behövs. Det är kanske fler trafikpoliser, fler arbetsplatsinspektioner från Arbetsmiljöverket, fler skyddsombud med större befogenheter och skärpta straff för trafikbrott och arbetsmiljöbrott som först och främst behövs?

Inga kommentarer: