onsdag 21 november 2018

Slipsnisserufflare

» Fiffel och båg

- "Varför väljer banker och fonder att ligga i en gråzon och lura till sig skattepengar som annars hade tillförts bland annat vård, skola och omsorg?"

Sno pengarna
Den frågan ställer i gårdagens Svenska Dagbladet Patricia Hedelius i Näringslivsbilagan under rubriken: Farlig tystnad kring skattesvindeln. Det handlar om det som kallas Cum cum och Cum ex affärer. Där det ju nyligen avslöjats hur banker tjänstvilligt ställt upp och hjälpt svindlare att lura skattemyndigheter runt om i Europa på miljarder efter miljarder kronor. Cum ex affärer är direkt kriminella medan det som kallas Cum cum affärer rör sig i en gråzon som är mycket tvivelaktig. I korthet handlar det om att göra snabba affärer i aktier i samband med att utdelningar på aktierna betalas ut och i samband med detta begära återbetalning av inbetalda skatter på utdelningar. Skatter som aldrig betalats in! Och dessa affärer har banker och finansbolag hjälpvilligt ställt upp och hjälpt svindlarna med. I sedvanlig ordning har man struntat i lagarnas syften och moraliska aspekter. Stora kunder ska naturligtvis ha hjälp, oberoende av vad det är dom får hjälp med.

- "Att betala skatt borde ses som en fråga om ansvarsfullt företagande, precis som frågor om miljö och barnarbete!"

Så citerar Patricia Hedelius förre generaldirektören för Skatteverket Ingemar Hansson. Ett yttrande som naturligtvis har sin riktighet. Patricia undrar varför banker och finansbolag så tjänstvilligt ställer upp och hjälper till med skumraskaffärerna. Den mest inflytelserika mannen inom den Nordiska bankvärlden är väl Nordeas ordförande Björn Wahlroos. Hur han ser på saken har jag berättat flera gånger tidigare. Men att påminna om hans yttrande kan kanske passa in här igen:

- "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Det här yttrandet visar hur slipsnissarna i bankvärlden tänker. Vi vanliga människor, dom där 80% av folket, som är ekonomiska idioter. Vi betalar vår skatt och försöker inte lura skattemyndigheterna på olika sätt. Finanssektorns uppgift handlar istället om att hjälpa dom andra som har idéer på hur man kan fiffla och luras, dom ska ha hjälp av Finanssektorns banker och andra bolag.

Bilism
Ett annat fiffelområde som det egentligen är ganska tyst om i media trots allt är bilbranschen. Där det ena bilbolaget efter det andra har avslöjats för fiffel och bluff med främst utsläppssiffror för att fortsätta lura på oss bilar som släpper ut gifter. Bilbolag efter bilbolag har dömts till dryga miljardböter för sitt fiffel. Bildirektör efter bildirektör har hamnat i polisens undersökningar. Även girigheten inom området börjar dock nu skörda sina offer. Nissan-Renaults ordförande Carlos Ghosn har gripits av polisen för att ha skott sig på bolaget och han har fått sparken. Audis vd Rupert Stadler anhölls den 18 juni. Volkswagens förre vd Martin Winterkorn avsattes efter den stora dieselavslöjandet. Nye vd:n i Volkswagen Matthias Müller fick sparken senare. Daimlers vd Dieter Zetsche ska avgå. Troligtvis kommer mer. Ibland straffar sig lyckligtvis girigheten.

Moderaterna
Ett annat mer nära avslöjande handlar om den förre moderata riksdagsledamoten Jörgen Andersson, som bland annat var moderat ledamot i Finansutskottet. Samtidigt ställde han upp med sitt namn i flera bolagsstyrelser med skumma affärer styrda av personer som tidigare dömts för ekonomisk brottslighet. Som av en händelse har Jörgen Andersson "glömt" att rapportera om sina bisysslor till Riksdagsförvaltningen. Något som alla riksdagsledamöter är skyldiga att göra. - "Helt och hållet ett förbiseende från min sida" kommenterar Jörgen Andersson det hela. - "Blir en nyttig idiot" kommenterar flera experter moderaten Jörgen Anderssons engagemang i Pyramidspel och Scam.

När girigheten gör sitt intåg hos finansnissarna så smiter all form av moral och etik ut bakvägen. Vi kan jaga sjuka och handikappade för att spara några miljoner. Men när finansvalparna lurar till sig mångmiljardbelopp så är det ganska tyst.

Inga kommentarer: