torsdag 1 november 2018

Bankfifflarna

» Brist på moral

Bankskandalerna står som spön i backen. Att läsa tidningarna i dag handlar om att matas med nya skandaler hela tiden. Skandaler som visar hur möjligheten att tjäna en hacka eller hjälpa några kunder att slippa betala skatt, gömma undan pengar eller lura skattebetalarna på pengar på annat sätt är mycket viktigare än moral. Jag roade mig under eftermiddagen med att bläddra igenom Svenska Dagbladets Näringslivssida på nätet och hittade snabbt just nu följande rubriker.

Bankdirektör
SEB och Nordea granskas i dansk cum-ex-härva.

SEB indraget i enorm skattesvindel.

Bostadsköpares pengar hos krisbolagen saknar skydd.

Kritiserad fondjätte lägger ner verksamhet.

Smällen efter härvan – nära fyra miljarder.

Swedbanks chef: ”Hur fan kunde det här hända?”

Skandaler skakar Nordnet: Därför fick Dinkelspiel nog.

Det här var skörden av en mycket snabb genombläddring. Det finns säkert mer. Hur mår anställda på Sveriges banker eller i finansvärlden? Känner dom skam? Är dom upprörda? Bryr dom sig inte? Eller känner dom stolthet?

I den första artikeln ser jag ett citat från Danmarks skatteminister, Karsten Lauritzen: - "Jag är inte övertygad om att bankerna lever upp till sitt sociala ansvar". Detta måste vara en av årets största underdrifter. Finns det verkligen i dag kvar någon som tror att det finns någon form av moral kvar i bankernas ledningar? Så låt oss fortsätta med ett par andra citat som jag publicerat tidigare. Citat som visar vilken syn på det här som frodas i de här kretsarna.

Först Nordeas Björn Wahlroos klassiska: - "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det". Detta säger en hel del om hur man tänker bland finansvärldens slipsnissar. Vi som är ärliga och inte fifflar och smiter undan är idioter. Vad det är för idéer som de idérika kommer med har ingen betydelse. Bara dom genererar mer pengar till banken och deras storkunder så kvittar det om det handlar om fiffel, skattesmitande eller att tvätta svarta pengar vita.

Njörn Wahlroos människosyn

Eller varför inte det här citatet: - "Från skyskrapan kunde de titta ner på hur folk på gatan gick till jobbet. De ser pyttesmå ut. Man tittar ner på de människor som betalar skatt, de skattepengar som man stjäl. Vi tänkte att vi var genier och de var idioter." Det är sagt av ett av kronvittnena i en av de senast avslöjade skandalerna. Det visar på exakt samma människosyn. Kreativiteten att fiffla och stjäla är mer värd än moral. De stora massorna av småkunder är idioter som inte fifflar.

Det är uppenbart att bankerna är befolkade av fartblinda slipsnissar utan moral. Spärra in dom! Det är bland andra tjyvar och kriminella dom hör hemma.

Inga kommentarer: