fredag 9 november 2018

Ställ upp

» Kristallnatten

I natt är det 80 år sedan den s.k. Kristallnatten som i sin tur var kulmen på Novemberpogromerna. Under natten 9-10 november 1938 gick beväpnade nazister och civila överlöpare till attack mot judar runt om i Tyskland. Omkring 400 judar mördades, omkring 20-30.000 arresterades och fördes till koncentrationsläger. 267 synagogor brändes ner och 7.500 judiska affärer vandaliserades. Några år tidigare hade det nazistiska partiet i Tyskland kommit till makten efter att ha släppts in till makten av andra partier. Den målmedvetna utrotningen av allt som inte accepterades av den tyska nationen fortsatte. Judar, romer, homosexuella, människor med funktionshinder osv avrättades metodiskt på löpande band under åren som gick.

Säg Nej till all rasism
Totalt dog ungefär 6 miljoner judar under Förintelsen. Ungefär 1 miljon romer dog under det som kallas den romska förintelsen - Porajmos. Personer som inte tillhörde den rena ariska rasen sågs som mindre värda och accepterades inte som del av den tyska nationen.

Samtidigt är nu höger-Högeralliansen på väg att släppa in Sverigedumokraterna i värmen. Ett parti som har sina rötter i just den nazistiska rörelsen. Ett parti som trots "officiella" avståndstaganden fortfarande har en klart nationalistiska tro på den ariska rasens överlägsenhet. Ett parti vars företrädare ständigt avslöjas med antisemitiska, islamofobiska, antiziganistiska och andra rasistiska uttalanden. Ett parti som inte kan diskutera ett enda politiskt ämne utan att det slutar i att det är ny-svenskar och icke-svenskarnas fel. Det är alltså för att få makten som dessa högertrupper under ledning av Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor är villiga att tillmötesgå Sverigedumokraternas krav på ytterligare minskad invandring, och en ännu sämre behandling av de "icke-svenskar" som redan finns i landet.

Men, det finns fortfarande hopp!

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Lästips: https://www.etc.se/debatt/blunda-inte-annu-en-gang-antisemitismen, skriven av Olle Katz, Lisa Granér