måndag 5 november 2018

I mål?

» Fixar du det Uffe?

Talmannen Andreas Norlén har nu bestämt sig för att det nästa vecka ska hållas en omröstning i Riksdagen om Ulf Kristersson (m) som statsminister. En omröstning som riskerar att bli spiken i kistan för Högeralliansen.

Jimmie Åkesson och Sverigedumokraterna har förklarat att dom håller dörren öppen. Man avvaktar helt enkelt hur regeringen ser ut och vilken politik den deklarerar att den ska föra. Naturligtvis hoppas Jimmie på att högerflygeln i Moderaterna och Betong-Ebba i Kristdemokraterna ska vara dom som sätter samman politiken. Men Jimmie Åkesson lär inte beordra sina styrkor i Riksdagen att trycka på den gröna knappen om han inte får garantier för att Kristersson-ministären ska föra "rätt" politik.

Däremot är det nog större tveksamheter om stödet från Annie Lööf (c) och Jan Björklund (l). Uppenbart är att Annie Lööf är besviken och kritisk mot Ulf Kristersson för att han hos talmannen blockerat möjligheterna för att låta Annie Lööf sondera en eventuell regeringsbildning. Vi kan inte tolka detta på annat sätt än att om inte Ulf Kristersson får bli statsminister så ska minsann ingen annan heller få bli det!

Även Jan Björklund är mycket kritisk till Ulf Kristerssons agerande. Så här skriver han på Twitter: - "Förvånande att M stoppat Annie Lööf för att sondera möjligheterna till ett samarbete mellan Alliansen och MP. Alliansen behöver samarbeta med något parti för att kunna regera; märkligt att avfärda MP och ta risken att i stället bli helt beroende av SD."

Vi kan också konstatera att Stefan Löfven är kritisk till att Ulf Kristersson helt uppenbart är villig att göra eftergifter till Sverigedumokraterna för att få deras stöd för en M-ledd regering.

Men, om Annie, Jan och Stefan håller sina löften vid omröstningen i nästa vecka och röstar Nej så faller Ulf Kristerssons bygge som ett korthus. Den intressanta frågan är om Ulf Kristersson på det här viset har föst Annie Lööf och Jan Björklund rakt i famnen på Stefan Löfven? Det ska hur som helst bli spännande att följa utspelen under resten av veckan. Vi kan förvänta oss en vecka med gott om politiska utspel och försök till utpressning. Det finns också en möjlighet att Annie och Jan till slut bestämmer sig för att lägga ner sina röster. I så fall får Ulf Kristersson med hjälp av Kd och SD 154 Ja-röster mot S, V och MP:s 144 Nej-röster.

Den nya Högeralliansen?

Det är dags för Ulf, Annie och Jimmie att kliva ur sandlådan och bekänna färg!

Inga kommentarer: