måndag 12 november 2018

På onsdag smäller det

» Uffe historisk

Ja, så har då Uffe-pojken förklarat att han ska försöka bilda en regering som består av Moderaterna och Kristdemokraterna. Ebba Busch Thor är förväntansfull, men verkar väldigt sur på Annie Lööf och Jan Björklund som inte verkar villiga att stötta hennes och Ulfs uppkopplingar till Jimmie Åkesson. Det ska faktiskt bli en spännande omröstning på onsdag. Ulf Kristersson har kanske inte så stor chans att bli vald. Men, han har trots detta en chans att bli historisk. Han kan nu faktiskt hamna i historieböckerna som den första statsministerkandidaten i Sveriges historia som blev nedröstad av Riksdagen! Alltid något!

Moderaterna
Hur som helst så ska det bli spännande att se hur Sverigedumokraterna väljer att rösta? Detta eftersom Jimmie Åkesson har deklarerat att han inte kommer att stödja någon statsministerkandidat om han inte fått vissa garantier för vilken politik som kommer att bedrivas. Vi kan alltså konstatera att om Sverigedumokraterna röstar för Ulf Kristersson som statsminister tillsammans med Ebba Busch Thor så har Jimmie Åkesson fått de garantier som han kräver av Ulf Kristersson. Jimmie Åkesson har alltså blivit nöjd. Och i så fall gör ju Annie Lööf och Jan Björklund helt rätt som röstar Nej tack!

Vi kan se hur politiken utvecklats i de länder där de sittande etablerade partierna släppt in högerpopulisterna till maktens grytor. Även de etablerade partierna har då tagit efter högerpopulisternas politik. Det socialdemokratiska partiets i Danmark utveckling är ju spår som förskräcker. Sedan behöver man ju inte ta som exempel hur nazisterna kom till makten i Tyskland en gång i tiden. Det var ju inte så att dom helst plötsligt vann en majoritet. Det var de tidigare etablerade partierna som släppte in nassarna i den politiska värmen.

Lokalt, främst i Skåne, har ju främst Moderaterna på många håll inte varit främmande för att släppa fram Sverigedumokraterna. Senaste exemplet är i det skånska moderatfästet Staffanstorp där nu Moderaterna (43%) gett Sverigedumokraterna (11%) en del smågodis för att försäkra sig om deras stöd. Något som inte förvånar det minsta. Moderaterna i Staffanstorp tillhör de som redan tidigare bedriver en SD-inspirerad migrationspolitik. Så det krävde nog inte stora uppoffringar för Christian Sonesson i Staffanstorp att locka med sig SD.

Nu ska det i varje fall bli spännande att se på onsdag vilka fler än Moderaterna och Kristdemokraterna som stöttar Uffe-pojken?

Inga kommentarer: