måndag 19 november 2018

Bra fråga

» Vågar ni?

I en debattartikel i Aftonbladet undrar människorättsaktivisten Ahmad Rahimi, grundare av Vakna Sverige, om Heléne Fritzon och Mikael Ribbenvik är villiga att bevisa hur säkert det är i Afghanistan genom att följa med på den flygning med utvisade ungdomar som ska flyga från Förvaret i Märsta till Kabul i Afghanistan i dag. Heléne Fritzon är ju socialdemokratisk migrationsminister med ansvar för just utvisningar till det "säkra" Afghanistan. Mikael Ribbenvik är generaldirektör för Migrationsverket, som ju hävdar att det är säkert i Afghanistan.

Karta över Afghanistan
De flesta neutrala bedömare anser att Afghanistan är ett av de osäkraste länderna i världen. Med ständiga terrorattentat och mord förutom det krig som pågår. Det är dit vi utvisar ungdomar som i de flesta fall inte har någon familj i Afghanistan. Ungdomar som i många fall i stort sett aldrig varit i Afghanistan eftersom dom vuxit upp som flyktingar i läger i Iran.

Afghanistan har sedan slutet av 70-talet i stort sett befunnit sig i krig hela tiden. Det började med att USA och CIA beväpnade den s.k. mujaheddingerillan för att störta det Moskvastödda militärstyret. Sedan dess har grupper efter grupper krigat och mördat. Det finns alltid någon rik makt med pengar som varit villiga att beväpna de olika grupperna för att stödja de egna ambitionerna. Eller kanske bara för att få avsättning för sina vapen?

Det är en skam att Sverige bryter mot alla internationella regler och konventioner med det enda syftet att sända signaler. Syftet med att utvisa ungdomarna till Afghanistan är nämligen just det - att sända signaler. Det är viktigt att göra klart för andra flyktingar att inte söka sig till Sverige för då riskerar man att skickas till Afghanistan. Att landet tillhör de mest våldsdrabbade i världen har ingen betydelse. Landet anses officiellt vara säkert att utvisa ungdomar till. Att det händer att flygpersonalen som följer med flyget av säkerhetsskäl vägrar lämna flygplanet på Kabuls flygplats har ingen betydelse. Att det händer att den personal i Afghanistan som ska ta emot de utvisade ungdomarna av säkerhetsskäl vägrar åka ut till flygplatsen för att ta emot ungdomarna har ingen betydelse. Afghanistan är ändå säkert!

Det är en skam!

Hur blir det Heléne och Mikael. Varför inte en liten shoppingtur till Kabul. UTAN 15 SÄPO-vakter!

Inga kommentarer: