söndag 18 november 2018

Högern avskräcker

» Vad handlar det om?

En del kanske har lite svårt att förstå vad det pågående inbördeskriget inom den borgerliga Alliansen egentligen handlar om. Vad får Centerpartiet och Liberalerna under Annie Lööf och Jan Björklund till att tacka Nej till en regering bestående av Allianskollegorna i Moderaterna och Kristdemokraterna under Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor? Läser man "konservativa" reaktioner så är Annie Lööf och Jan Björklund förrädare som stoppar en Högeralliansregering. Läser man "liberala" reaktioner så gör Annie Lööf och Jan Björklund bara vad dom lovat - att inte acceptera en regering som är beroende av aktivt stöd från ett populistisk och nationalistiskt parti med sina rötter i nazismen.

Den Sverigedumokratiska svansen
Vad det hela handlar om i enkelhet är att medan de "konservativa" partierna Moderaterna och Kristdemokraterna ser Socialdemokraterna som något som är värre än Sverigedumokraterna så ser de "liberala" partierna Centern och Liberalerna Sverigedumokraterna som något som är värre än Socialdemokraterna. I korthet, Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor gör sig hellre beroende av extremhögern i Sverigedumokraterna är samarbetar med Socialdemokraterna. Detta medan de liberala idéerna hos Annie Lööf och Jan Björklund gör att man trots allt hellre samarbetar med Socialdemokraterna än gör sig beroende av Sverigedumokraterna.

Så var det när demokratin infördes i Sverige för 100 år sedan, något som skedde genom ett samarbete mellan liberalismen och socialdemokratin trots hårt motstånd från dåtidens konservativa högerkrafter. I dag väljer Moderaterna och Kristdemokraterna att hellre använda sig av Högerns svans för att bekämpa liberalismen och demokratin.

Egentligen är det ganska enkelt!

Inga kommentarer: