torsdag 29 november 2018

Tobaksterror

» Rökaren - hänsynslös idiot

Jag vet att jag varit inne på det här ämnet flera gånger tidigare. Men "Vi 5" på Aftonbladets sistasida för några dagar sedan gav mig inspiration till att ta upp ämnet igen. Den fråga som då ställdes var: - "Är det rätt att förbjuda rökning inomhus?" Frågan är föranledd bland annat av att allt fler hyresvärdar vill införa ett rökförbud inomhus i nyskrivna kontrakt. Det handlar då delvis om att rökarna stör andra hyresgäster, men också för det faktum att en väl inrökt lägenhet kostar en hel del att sanera innan en ny hyresgäst kan flytta in.

Rökare
En av de fem som besvarar frågan är det f.d. fotbollsproffset Ralf Edström: - "Nej, rökare är förföljda hela tiden och tvingas röka ute i kylan. På restaurang förstår jag men inte i ens eget hem, märkvärdigt konstigt. Klart de får röka där för fasen."

Ralf Edström må ha varit en skicklig fotbollsspelare, men i det här fallet undrar jag om han tänkt efter ordentligt eller om han bara försöker vara rolig. Men, om vi ska vara seriösa så kan man ju tänka sig att man när man skriver nytt hyreskontrakt så skriver man in ett förbud mot rökning. Den som känner att hen måste röka i sin lägenhet deponerar en fastställd summa pengar för att betala sanering av lägenheten efter att man flyttat ut. Eller också kan man tänka sig ett system där den som vill röka betalar en högre hyra för att betala för saneringen. Däremot tycker jag att det är en självklarhet att man inför förbud mot rökning på balkongerna. När en granne röker på balkongen tvingas cirka fem grannar gå in inomhus och stänga balkongdörren för att slippa stanken.

Vi väntar fortfarande på beslutet om förbud mot att röka i väntkurer, på järnvägsperronger, på lekplatser och på uteserveringar. Det helt självklara är att icke-rökarens rätt att slippa utsättas för tobaksröken står över rökarens rätt att röka.

Vi ska sedan inte låta bli att nämna den nedskräpning som rökare står för. Det är uppenbart att rökning och nikotin allvarligt skadar hjärnan. Det finns ingen grupp som så uppenbart helt nonchalant bara släpper sitt skräp på marken. Man kan ofta se på marken nedanför balkongen var det bor en balkongrökare. Det kan vara helt vitt av fimpar liggande på marken. Studera en rökare som står på perrongen och väntar på tåget. När tåget kommer eller cigaretten är slut så släpper man bara fimpen på marken. Möjligen trampar man också på den. Eller också sprätter man iväg den med pekfingret. Studera en rökare som är ute och går. Vad händer med fimpen när cigaretten är färdigrökt? Ner på marken bara! Det finns ingen annan grupp som så konsekvent bara slänger sitt skräp i naturen.

Fimpa
Glassätaren letar i allmänhet upp en papperskorg. Öldrickaren likaså. Gottegrisen likaså. Det finns dom som är undantag och bara slänger sitt avfall på marken. Men dom tillhör en minoritet. När det gäller rökare är det precis tvärtom. En liten minoritet letar upp en askkopp eller kanske stoppar fimpen i cigarettpaketet för att slänga när man kommer hem. Men den övervägande majoriteten bara släpper fimpen på marken. Det är helt enkelt uppenbart att rökning skadar hjärnan! Förmågan att tänka klart försvinner i dimmorna.

Det finns ställen i världen där man fått stänga populära badstränder för att sanera stranden från alla fimpar som soldyrkarna bara stoppar ner i sanden. Kolla sanden på lekplatser. Fullt med fimpar! Titta ner i marken på trottoarer och gångar. Fullt med fimpar!

Kan inte någon rökare berätta för mig hur man tänker när man bara släpper fimpen på marken? Tycker du att andra ska plocka upp efter er? Tror du att fimpen bara försvinner av sig själv? Tycker du i själva verket att det är tjusigt med alla fimpar? Eller är det helt enkelt så att du är så jävla lat att du inte gitter göra något annat? Ha i åtanke att filtrets uppgift är att filtrera bort så mycket av gifterna som möjligt. När man slänger fimpen, dvs filtret, så sprider man det mesta av gifterna från cigaretten i markerna istället.

Jag upprepar, rökning och nikotin skadar hjärnan! Inför därför ett förbud mot rökning på offentliga platser! Kräv sedan att cigarettpaket ska vara utformade med ett fack för fimpen. Precis som snusdosor!

Eller ännu bättre. Rökare tar sig i kragen och slutar vara sådana jävla idioter!

Inga kommentarer: