söndag 11 november 2018

Vår verklighet

» Det är farligt att leva

Jag fick fel morgontidning i brevlådan i går morse. Jag har alltså fått äran att läsa Malmötidningen Sydsvenskan för omväxlings skull. I lokaldelen hittar jag en artikel med rubriken "Låg brottslighet men hög otrygghet". Artikeln börjar med meningen: - "Brottsligheten i Malmö är lägre än på 20 år, men hälften av alla Malmöbor känner sig otrygga när de är ute ensamma på kvällen." Lite längre ner i artikeln står det: - "Vi har det bästa resultatet på 20 år när det kommer till faktisk utsatthet för brott." Men trots att alltså färre malmöbor utsätts för brott än någonsin under de senaste 20 åren så känner sig malmöbor mer otrygga än någonsin. I media utpekas Malmö som ett enda stort problemområde med ständigt våld och brottslighet. Varför är det så? Lockar rubrikerna om våld mer till läsande än positiva nyheter? Kanske finns en förklaring i att på nätet har denna artikel fått en helt annan rubrik: - "Öppen droghandel, bråk och buskörning får många att känna sig otrygga"! Hade ni kunnat gissa att dessa båda olika rubriker hänvisar till samma artikel? Går jag in på Sydsvenskans sajt och letar efter artiklar från Malmö så är det nästan en enda lång upprepning av rapportering om brottslighet och våld. Hur går det ihop med: - "Vi har det bästa resultatet på 20 år när det kommer till faktisk utsatthet för brott."

Älska din nästa
Det är väl samma sida av myntet som förklarar varför vi får läsa mycket mer om skjutningar än vi får läsa om arbetsplatsolyckor. Men verkligheten är ju den, vilket jag sagt tidigare, att det faktiskt dör fler svenskar i arbetsplatsolyckor på sitt jobb än vad som skjuts ihjäl i skjutningar. Vi får också läsa mycket mer våld och mord i allmänhet än vi får läsa om trafikolyckor. Detta trots att det alltså dör fler svenskar i trafiken än som mördas. Är det så enkelt att det ger bättre rubriker att skriva om våld, mord, skjutningar och ond bråd död än att skriva om alldagliga händelser som att någon skadas så svårt på jobbet att livet inte går att rädda eller att det sker ännu en trafikolycka. Detta är händelser som får en notis på lokalsidorna, våldet får helsidor i flera dagar.

Sedan finns det naturligtvis alla dessa politiker som bygger hela sin karriär på hårdare tag mot våldet. Det är inte lika lätt att locka väljare med att kräva hårdare tag mot arbetsmiljöbrott, skärpta regler i trafiken och hårdare övervakning av bilisterna.

För inte så länge sedan läste jag en artikel där man granskat var våldsbrotten i Stockholm skedde. Man hade helt enkelt markerat på en stockholmskarta varje våldsbrott som fanns registrerat. Var fanns det flest markeringar? Ja, inte var det i de s.k. "no-go zonerna" eller "problemområdena". Nä, det var på Östermalm och Södermalm. Det mesta anmälda våldet rapporterades helt enkelt på och utanför krogar och restauranger. Uppenbart med alkohol inblandat i allmänhet.

I en annan tidningsartikel läste jag om en vetenskaplig undersökning som gjorts i Stockholm för att se hur stort bruket av droger var i olika delar av Stockholm. Det var inte i de s.k. "no-go zonerna" eller "problemområdena" som störst andel av ungdomarna använde droger. Nä, det var i de fina miljonärsghettona som störst andel av ungdomarna använde droger.

Kan en annan undersökning som gjorts förklara en del av att vi får vår verklighet skildrat på ett sätt som inte helt stämmer med verkligheten? Forskare hade granskat vad som hände med medias lokalbevakning på de orter där den lokala tidningsredaktionen lagts ner. Detta gäller en mycket stor andel av Sveriges kommuner i dag. Nyhetsbevakningen blev mycket mer inriktad på s.k. "Blåljusnyheter". Nyheter som man fick "gratis" från Polis, Brandkår, Sjukvård osv fick mycket större utrymme. Detta medans att den uppsökande journalistiken som kunde ha något positivt att berätta, den försvann.

Ha det i åtanke nästa gång du inbillar dig att det är så farligt i samhället och att brottsligheten har ökat så katastrofalt. Det har den inte! Det är farligt att leva, det enda vi vet med säkerhet är att vi kommer att dö en dag. Men sannolikheten för att vi blir skjutna eller överfallna och mördade är mycket mindre än att vi får livshotande skador på jobbet eller råkar ut för en trafikolycka.

Tänk på det när populistiska politiker ropar på hårdare tag. DET är inte lösningen!

Inga kommentarer: