tisdag 13 november 2018

Skandalernas man

» Tre intressanta citat

I morgon smäller det alltså för Ulf Kristersson. Den svenska Riksdagen ska ge honom hans dom. Av de förhandsbesked som lämnats så kommer Centerpartiet och Liberalerna att rösta Nej till Ulf Kristerssons försök att bilda en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna. Detta skulle i så fall innebära att Ulf Kristersson blir historisk som den första statsministerkandidaten i svensk historia som får "Nej Tack" av den svenska Riksdagen.

Ulf Kristersson skjuter skarpt
Jag har ju tidigare varit lite förundrad över att man i spekulationerna har förutsatt att Sverigedumokraterna skulle rösta Ja till moderaten Ulf Kristersson som statsminister. Men, nu ser jag att Sverigedumokraternas verkställande utskott i dag beslutat att partiet ska rösta Ja till Ulf Kristerssons M+Kd-regering. Motivet till detta måste sägas vara intressant att bevara som bevis:

- "Vi har, utifrån de signaler vi fått, goda skäl att anta att en M/KD-regering ger oss förutsättningar att få faktiskt inflytande över politiken under de kommande fyra åren."

Jag hoppas att någon intelligent journalist frågar Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor vad "utifrån de signaler vi fått" egentligen innebär?

En annan intressant fråga är egentligen hur mycket spåren från Ulf Kristerssons tidigare uppdrag spelar in när nu Annie Lööf och Jan Björklund kommit fram till att säga Nej till Ulf Kristersson. Det står ganska klart att om Ulf Kristersson hade varit en socialdemokratisk politiker som var aktuell som statsministerkandidat så hade det massmediala drevet med frågor om tidigare skandaler gått på högvarv. Ulf Kristerssons karriär är ju faktiskt präglad av olika former av skandaler.

Ulf Kristersson pusslar
Låt oss därför ta dagens andra citat som en del av denna skildring. Så här besvarade 2013 dåvarande moderata justitieministern Beatrice Ask en fråga om Ulf Kristersson:

- "Det är inte olagligt att vara korkad eller att göra dåliga affärer eller att ha dåligt omdöme."

Svaret kom på en fråga i Riksdagen apropå de dåliga kommunala affärer som Ulf Kristersson var ansvarig för när han efter valet 2006 blev socialborgarråd i Stockholms stad. Under de här åren sålde Ulf Kristersson ut kommunal verksamhet till ett värde av 81 miljoner kronor. Han tog sammanlagt 3,4 miljoner i betalning från de privata köparna. På bara några år gjorde de nya privata ägarna en vinst på 65 miljoner kronor på dessa verksamheter. Som alltså Ulf Kristersson fick 3,4 miljoner i betalning för. Enkelt uttryckt "försnillade" han 75 miljoner kronor från stockholmarna.

Spåren av Ulf Kristerssons skandaler är som en dubbelspårig järnvägssträcka för höghastighetståg. I Strängnäs där han alltså innan detta var finanskommunalråd får man fortfarande betala för hans framfart. Ulf Kristersson är en politisk broiler, men han har faktiskt haft uppdrag inom det privata näringslivet också. I början av 2000-talet var han under en tid kommunikationsdirektör för företaget Adcore. Ett projekt som slutade i miljardförluster där småsparare förlorade stora summor pengar medan ledningen hann sälja ut med vinst strax före kraschen. På frågan om banken hade blivit lurade av företagsledningen svarade Handelsbankens strategichef Lars Söderfjell:

- "Bajsar björnen i skogen?"

Ulf Kristersson avvecklar välfärdsstaten

En liten sammanställning av en del andra skandaler för Ulf Kristersson kan ni hitta här. Det är alltså denna man som Moderaterna lanserar som ny svensk statsminister.

Inga kommentarer: