tisdag 27 november 2018

Åstorp - Söderåsstaden

» Rapport från kommunpolitiken - november

Jag var på Kommunfullmäktigemötet i går på kvällen. Jag är ju visserligen bara ersättare men har i varje fall tillträde till Gruppmötet innan Fullmäktige och kan sedan följa mötet från åskådarplats. Nog så intressant! Åstorp styrs som jag sagt tidigare av en Socialdemokratiskt styrd minoritetsgrupp bestående av S + V + C som har sammanlagt 13 mandat. Oppositionen består av två grupper, Sverigedumokraterna som har 9 mandat och en Moderatledd borgerlig allians med M + L + Kd som också har 9 mandat. Dvs om oppositionen kan enas så kan man rösta ner den styrande minoriteten.

Det som ytterligare komplicerar det hela är att förstanamnet på den moderata listan är den mycket kontroversiella Pontus Pålsson. Han har tidigare varit oppositionsledare men upplevdes av personalen på kommunkontoret som ett så stort arbetsmiljöproblem att det slutade med att han fråntogs nyckeln och inte fick gå in utan sällskap. Efter ett inslag i SVT:s regionala Sydnytt om konflikten började Pontus att försöka forska i vilka kommunala tjänstemän som haft kontakt med Sydnytt. Det hela slutade i att Pontus Pålsson dömdes för Grundlagsbrott (för att ha forskat efter medias källor). Detta innebar att han till slut uppmanades av Moderaterna i Skåne att avgå. Vilket han till slut också gjorde. Han är även kontroversiell inom Moderaterna och jag känner flera f.d. moderater som lämnat politiken av just den anledningen. Hur som helst dök han till allmän förvåning upp som förstanamn på M:s kommunlista till valet 2018 igen. Efter valet var han tydligen inne på att skapa ett samarbete med Sverigedumokraterna. Efter en del kontroverser, bland annat polisanmälningar för hot, meddelades det från Moderaterna att Pontus skulle hoppa av och de tidigare nämnda blocken kunde bildas. Det var uppenbarligen ett krav från L och Kd för ett samarbete med M att Pontus inte var kvar.

Åstorp från ovan
Än så länge har Pontus inte dykt upp på några Kommunfullmäktigemöten efter valet. Men han har så vitt jag förstår det inte heller lämnat in någon avsägelse utan är officiellt sjukskriven. Moderaterna nominerar dock inte honom till några andra poster i nämnder och styrelser. Det är däremot uppenbart att man inom Sverigedumokraterna hyser en förhoppning och tro att när Pontus Pålsson återvänder efter sin sjukskrivning så ska man upprätta ett samarbete mellan Sd och M och då ge Ronny Sandberg sparken, som man uttryckte det. Ronny Sandberg är alltså den socialdemokratiska ordföranden i Kommunstyrelsen (Kommunalråd). Det ska påpekas att ett samarbete Sd + M inte får majoritet utan det krävs ytterligare ett parti i samarbetet för att få ihop en majoritet.

Jag tvivlar efter gårdagens Kommunfullmäktigemöte på att en eventuellt återkommande Pontus Pålsson har några förutsättningar att få med sig övriga moderater på ett sådant samarbete. Ännu mindre L eller Kd! Kristdemokraterna tillhörde förra mandatperioden det styrande blocket med S + C + Kd. De konflikter som fanns under gårdagens fullmäktigemöte var snarast just mellan de två oppositionsblocken som hade svårt för att fördela platser i nämnderna mellan sig. En konflikt som jag uppfattade det som att SD inledde och där sedan den M-ledda Alliansen gav igen. Varje votering i dessa frågor mellan Sd och M-alliansen slutade dock i voteringsförlust för Sverigedumokraterna. De båda blocken har ju 9 mandat vardera, men även om S + V lade ner sina röster i voteringarna så fick M-alliansen stöd från C och vann alltså varje votering. Konflikten som alltså inleddes av Sd slutade med att Sd blev av med ett antal platser. Det är uppenbart att de båda oppositionsblocken inte kunnat komma överens om fördelningen som man i övrigt har förhandlat sig fram till.

Jag tror alltså att de sverigedumokratiska förhoppningarna inför framtiden kommer att upplösas som ett helt vanligt dimmoln. Detta även om Pontus Pålsson skulle välja att återvända trots tidigare utfästelser. Är du nyfiken på att läsa mer om Pontus Pålssons eskapader så gör gärna en Google-sökning på Pontus Pålsson. Eller varför inte testa DuckDuckGo som söktjänst.

Vi kan notera att Sverigedumokraterna även i Åstorp är de vanliga främlingsrädda populistiska islamofobiska halvrasisterna som på alla andra håll. Än så länge har man efter valet i september hunnit lämna in två motioner. En handlar om att Åstorp ska införa vad man kallar "Staffanstorpsmodellen". Det skulle alltså innebära att flyktingar som kommer till Åstorp ska erbjudas boende i en gammal begagnad husvagn som ställs upp ute på en lerig åker. Det ska påpekas att Åstorp har klarat av att erbjuda olika former av boenden till de flyktingar som kommit fram tills nu. Det finns istället platser tomma numera eftersom antalet har minskat kraftigt. Det handlar alltså inte om något seriöst förslag utan om ren tramsig populism för att kunna skylta med sin rasistiska profil.

En andra motion handlar om ett förbud mot religiös klädsel. Jag har inte riktigt förstått om det enbart handlar om s.k. heltäckande burka och liknande eller om "religiös klädsel" innefattar mer. Vad jag vet har jag aldrig sett någon med heltäckande burka i Åstorp så något sådant behov av identifikationsskäl finns inte. Om det handlar om alla former av religiös klädsel vet jag inte. Vanlig enkel slöja, turban, kippa, kors i en halskedja, torshammare i halskedja, tatuerad Torshammare eller kanske inte Satimanta från Sri Lanka får gå klädd i sin orange dräkt mer. Det ska påpekas att motionen handlar om att utreda möjligheten om förbud för kommunens anställda.

Det handlar alltså om sedvanlig sverigedumokratisk smörja!

Åstorp

Vi får nog anledning att återkomma om en knapp månad.

Inga kommentarer: