tisdag 20 november 2018

Den enda sanna glädjen

» Skadeglädje

Visst är det så att skadeglädjen är den enda sanna glädjen? Nåja, vi ska kanske inte överdriva detta med att det är den enda, men den som inte erkänner att man känner en stor glädje när personer man tycker illa om gör bort sig hen ljuger. Skadeglädje! Om inte den enda sanna glädjen, så i varje fall en sann glädje. Låt mig alltså ta den skadeglädje jag kände i går.

Katerina Janouch är en av debattörer på högerflanken som tänder på alla hot från islamism, verkliga eller påhittade. Hon tillhör den här gruppen främlingsrädda, islamofobiska rasister bland högerns svans som ser ett hot i allt. Det här är en grupp som kan tända på alla sjutton cylindrarna av ett påhittat aprilskämt, en dubbeltydig bild osv. Det här är en grupp som kan starta upprörda trådar på Facebook när dom får höra att barnen i den svenska skolan får lära sig de arabiska siffrorna. Aprilskämt om att gatuskyltar ska bli flerspråkiga. Bilder på tomma bussäten som ser ut som kvinnor i burka.

Den här gången manifesterat av att Katerina Janouch upptäckt något som liknade "en fet ottomansk minaret", som Katerina Janouch uttryckte det, på SSU i Helsingborgs hemsida. Vilket alltså då fick den goda Katerina Janouch att se ännu fler nya tecken på den islamistiska invasionen.

Nu tände ju Katerina Janouch på alla sina sjutton cylindrar utan att göra lite faktaforskning och kontroll av källor osv. Det SSU i Helsingborg valt att ha som illustration på sin hemsida är helt enkelt silhuetten av Rådhuset i Helsingborg som byggdes 1897. Detta efter en arkitekttävling som vanns av den unga arkitekten Alfred Hellerström. Byggnaden som är byggd i s.k. Nygotisk stil är sedan 1967 byggnadsminne. Ett vackert hus med sina tinnar och torn (minareter..., alltså enligt Katerina Janouch).

Helsingborgs Rådhus

Helsingborgs Dagblad har gett sig ut på jakt efter fler "minareter" i Helsingborg. Och har hittat några stycken suspekta "minareter". Fast det finns alltså inga riktiga minareter i Helsingborg. Fast att ge sig ut på Söder i Helsingborg skulle troligtvis för Katerina Janouch innebära en chock. Här finns det mängder av små butiker med arabiskklingande namn. Att ge sig in i den stora matvaruaffären Alfo Gross är som att gå på upptäcksfärd bland hyllor efter hyllor med matvaror som man inte ha en aning om vad det är eller hur man använder det. Fast sist köpte jag bland annat dricka från Kosovo och de mest underbara dadlar jag råkat på - från Iran. När min son Kimmy och jag i lördags passerade igenom Söder på vår promenad runt om i Helsingborg stod en grupp på 6-8 unga killar och sjöng på GA-Torget. Jag begrep ju inte texten eftersom dom sjöng på arabiska, men det var ett underbart gung i rytmen. Den stackars Katerina Janouch hade nog fått utslag på hela kroppen om hon tvingats genomlida kulturen på Söder i Helsingborg.

Men, det är alltså inte en minaret som finns på illustrationen på SSU Helsingborgs hemsida. Det är silhuetten av Rådhuset i Helsingborg. Redan på 1800-talet hade vi tydligen fått starka influenser från den muslimska kulturen. Vår kultur förstörd av muhammedanerna hade kanske högersvansen uttryckt det som. Jag gav mig själv ut på en liten jakt efter "minareter" här i Åstorp när jag i morse följde sonen till jobbet. Tornet på Betelkyrkan kan väl knappast förväxlas med en minaret. Det är på tok för spetsigt och kröns ju högst upp av ett ganska stort och tydligt kors. Här tror jag vi får ett godkännande från Katerina Janouch. Men i ena änden av Kommunens Kulturhus Björnen finns ju faktiskt vad som nästan är en "minaret". I rätt bildvinkel, rätt beskuren, så kan nog Katerina Janouch fås att tända på i varje fall några cylindrar. Allra helst om vi berättar att detta alltså är ett av Åstorps kommun ägt hus som kallas Kulturhuset Björnen. Här hålls förutom olika kulturevenemang även t.ex. Kommunfullmäktigemöten och liknande. Det ska kanske påpekas att detta tidigare var en EFS-kyrka men som "avkyrkofierats" och istället blivit Kulturhus.

Egentligen är det synd om den här Högerns svans som i sin rädsla regelbundet tänder på alla sina cylindrar. Rädslan måste vara hemsk att leva med. Alla hemskheterna man regelbundet varnar för blir ju hela tiden bekräftade så fort man ser något som med god (ond...) vilja kan tolkas som just en bekräftelse. Katerina måste leva ett hemskt liv som hela tiden får sina fördomar bekräftade i ALLT hon ser. Det är synd om dig Katerina Janouch!

Inga kommentarer: