lördag 7 september 2013

NSA, GCHQ, FRA och Fredrik & Calle

En svensk spionageskandal: Kommentarerna till Edward Snowdens (via Duncan Campbell )avslöjande av det intima samarbetet mellan amerikanska NSA, brittiska GCHQ och svenska FRA skapar reaktioner på de flesta håll. I stort sett är det bara Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt som genom att vägra kommentera försvarar det hela. Annars regeringstrogna Dagens Nyheter ställer sig frågande. Som jag sade redan i går står det allt mer klart varför Calle och Fredde inte velat kritisera den avslöjade spionageskandalen och varför Sverige var dom enda tillsammans med Storbritannien som stoppade att EU tog upp frågan med USA. Dom visste uppenbart vad som skulle framkomma och ville undvika detta. Skandal!

Om trafik: I ett långt debattinlägg från en forskare och en professor i Dagens Nyheter med rubriken "Ökade utsläpp även med fördubblad kollektivtrafik" verkar de båda argumentera för att det är ingen nytta att satsa på kollektivtrafiken. Hur vi än gör så kommer biltrafiken att öka och därmed utsläppen. Slutsatsen verkar vara att det är lika så bra att ge upp. Bilismen kommer att öka och öka som en naturlag. Det är bara för samhället att acceptera. Jaha! Själv tycker jag att en forskare och en professor hade kunnat komma med nya fräscha idéer istället.

Men när vi pratar om forskare så ska vi inta ha för stora förväntningar. Dom kan komma fram till precis vad som helst. Amerikanska forskare har kommit fram till att bilister som pratar i mobiltelefon medan dom kör är säkrare bilförare eftersom dom inte slappnar av! Nu väntar vi bara på avslöjandet att det var Apple, Samsung och Nokia som betalade undersökningen. Förbjud fibblande med mobiler när man kör bil!

Lundsberg: Ingen har väl missat att fiffelskolan Lundsberg efter en preliminär dom i Förvaltningsrätten kan öppna igen på måndag. Dom stackars 200 elever som ställdes utan skola kan nu återvända till sin "trygga" tillvaro på internatet. Det är intressant vilken enorm publicitet som dessa 200 elever utan skola har fått jämfört med alla de 1000-tals elever som ställdes utan skola när JB gick i konken. Men uppenbart är det mer synd om dessa 200 rikemansbarn än andra elever som ställts utan skola. Skolans nya ordförande Helena L' Estrade tror att det blir ett svårt jobb att förändra den kultur som finns på skolan. Men det är ju positivt att det inträffade i varje fall fått skolan att erkänna att det finns en kultur på skolan som måste förändras. Kanske är det så att stängningen fick skolan till att äntligen ta frågan på allvar. I så fall har det ju lett till något. Sedan återstår det bara att förändra de ekonomiska premisserna som behandlar dessa rikemansinternat annorlunda än alla andra skolor.

Norge och rasismen: För övrigt noterar jag att Norges Moderater, Høyre, som ju räknar med att vinna det norska valet på måndag räknar med att ta in Norges Sverigedemokrater, Fremskrittspartiet, i sin kommande regering. Hurra för Fredrik Reinfeldt som i varje fall håller någorlunda rent mot rasismen och främlingsfientligheten ute på högerkanten. Annars noterar jag också att svenska nynassar i Umeå planerat för rejält slagsmål eftersom dom kommit till en illegal demonstration beväpnade med bland annat knogjärn.

Inga kommentarer: