måndag 9 september 2013

Här vinner rött

Nya väljarundersökningar: Regelbundna läsare av Sven Tycker har nog förstått att jag älskar att gotta mig i väljarundersökningar. Det är så fascinerande att studera hur politiska kommentatorer kan gotta sig i förändringar som ligger inom felmarginalen och hur partisekreterare alltid kan hitta utvägar ur allt. Studerar man de olika institutens undersökningar och ser hur stora skillnaderna är så förstår man hur tillförlitliga undersökningarna är - dvs inte är. Hur som helst är det i dag dags för Metro att presentera sin undersökning som görs av YouGov. De stora vinnarna här är Centerpartiet som kravlar sig över spärren till 4,9% (+1,3), Sverigedemokraterna som får 11,4% (+1,5) och i viss mån Vänsterpartiet som får 8,2% (+0,8). Den stora förloraren är Moderaterna som rasar till 25,8% (-2,6) och Kristdemokraterna som trillar ner under spärren till 3,0% (-1,0). I viss mån kan väl Miljöpartiet kallas förlorare då dom tappar kontakten med SD och istället får Vänsterpartiet i hasorna med 8,8% (-0,5). Folkpartiet är i princip oförändrade på 5,3% och Socialdemokraterna på 30,8%. Med dessa siffror skulle vi få en egen majoritet i Riksdagen för de tre Rödgröna partierna. En minoritetsregering bestående av S + Mp skulle vara större än hela Högeralliansen i Riksdagen. Som kuriosa så har V + Mp mycket större stöd än vad de tre Moderata röstboskapen i Fp + C + Kd har tillsammans (17,0% - 13,2%). Om vi tittar på (borgerlig) medias bevakning av den svenska politiken så kan man inte tro att det är på det viset.

Den sovande statsministern: Dagens Nyheter ägnade för några dagar sedan ett rejält uppslag om vår nuvarande statsminister Fredrik Reinfeldts bok "Det sovande folket". En bok som han och alla andra inblandade gör allt dom kan för att tysta ner. Det har gått så långt så att de bibliotek som tidigare haft exemplar av boken helt plötsligt blivit av med sina exemplar, dom bara försvinner. I dag är i stort sett enda sättet att läsa den genom att ladda ner den illegala PDF-kopia av boken som finns tillgänglig på nätet. Läser man citat som: - "välfärdsstaten en omöjlig konstruktion" eller "förutom skydd så att människor inte svälter ihjäl så ska ingen annan hjälp fås från det offentliga" eller "inga bidrag ska skattefinansieras" så förstår man att vår statsminister i dag inte vill hjälpa till att sprida sina visdomsord. Man kan tro att det hela skrevs av en ung MUF-spoling som inte är torr bakom öronen. Men boken skrevs av en 27-årig riksdagsledamot för Moderaterna. Om man detaljgranskar den Moderata politiken så ser man att dessa idéer fortfarande finns kvar hos Fredrik Reinfeldt även om han i dag använder andra ord. Att han vill tysta ner boken förstår vi. Hans parhäst och kompis Anders Borg skrev själv en bok året innan och ett citat från den boken kanske också förklarar en del: - "Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken". Tänk på dessa gamla tankar när du hör Fredrik och Anders prata om Arbetslinjen och Bidragssamhället.

Beröm till Högeralliansen: Jo, jag tänkte faktiskt så här på slutet ge Anders Borg och gänget beröm. Jag ser att man nämligen ska göra en satsning på militären nästa år genom att höja försvarsanslagen med 200 miljoner. Eftersom den höjningen är lägre än inflationen så innebär det hela i realiteten en minskning av pengaslöseriet till militärerna. Bra Anders Borg!

Inga kommentarer: