fredag 27 september 2013

Funderingar en höstdag

Om Hanne Kjöller och faktakollen: DN:s Hanne Kjöllers bok om journalisternas bristande faktakontroll när man skrivit artiklar som varit kritiska mot Högeralliansen och pekat på vilka effekter neddragningar och indragningar i samhällsservicen fått har visat sig resultera i en rejäl rekyl för Hanne själv. Svensk media börjar bli överfull med exempel på Hanne Kjöllers egen oförmåga att kontrollera sina fakta. Jag kan inte annat än njuta av skadeglädje... Resumé, Resumé, Dagens Media, Aftonbladet, Aftonbladet och Sveriges Radio.

Om vår behandling av Romer: Att vi lever i en värld som diskriminerat romer under en lång tid har nog inte undgått många. Polisens register över romer, med enda urvalskriteriet att dom var just romer, är en präktig skandal. Något som jag faktiskt inte trodde förekom längre. Att enskilda poliser är svin är inget nytt. Romer, afrikaner, araber, judar osv utsätts regelbundet för en behandling där det tydligt kan ses att poliser (eller andra myndighetspersoner) lever i en värld där människor behandlas beroende på sitt ursprung istället för att en individuell bedömning görs. Dom är inte fullständigt utrensade, diskrimineringen förekommer tyvärr fortfarande. Ett annat problem är de fördomar som finns ute i samhället. Ett exempel är den pappa med son som attackerades i Malmö nyligen av rasister. Och nu läser jag om mannen i Södertälje som beväpnad med flera knivar satte sig på en parkbänk för att invänta en rom han kunde attackera. Och det blev en 46-årig kvinna som helt oprovocerat attackerades av mannen. Enda anledningen var att hon var rom. Att mannen var berusad är ingen ursäkt. Vi har mycket kvar att göra i vårt samhälle.

Så var det slut med Barilla-pasta: Jag ser att Guido Barilla, som är VD för italienska pastaföretaget Barilla, inte vill ha med homosexuella att göra. Och då får han ju ha den åsikten. Men om han inte vill ha med några av mina bekanta att göra så vill jag inte ha med honom att göra. Det är slut med Barilla-pasta i mitt hem. Det finns andra tillverkare. Välj annat än Barilla!

Inga kommentarer: