tisdag 17 september 2013

Kolla fakta!

Dagens faktakoll: Jag skrev den 3 och 5 september om Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller (Husbondens röst kallad) som skrivit en bok om journalism och faktakontroll. Som den Högeralliansmegafon hon är har hon naturligtvis i sin bok tagit upp ett antal "snyfthistorier" om människor som drabbats av Högerns nedskärningspolitik. Och hennes slutsats blev väl ungefär att det nog var helt rätt att dra in sjukpenningen eller A-Kassan eller vad det nu var. Journalisterna hade ju inte kollat fakta innan dom snyftade till sina artiklar. Nu visar det sig att det gode Hanne Kjöller själv inte kollat fakta så noga i sin bok. Hahaha skulle man kunna uttrycka det som. Mycket tyder på att det är just Hanne Kjöllers tidigare skriverier om "sjukförsäkringsfusk" som skapat myten om den höga andelen fusk med sjukförsäkringen som i sin tur ligger bakom Högerregeringens kraftiga nedskärningar inom Sjukförsäkringen. Kanske skulle någon annan än Hanne Kjöller skrivit boken om faktakontrollen inom journalistiken - och granskat Hanne Kjöller.

Dagens Reinfeldt: Och så ser jag att Fredrik Reinfeldt gjort några små förändringar i sin Regering. Men jag blev mycket förvånad över att han inte tog chansen att göra sig av med Sänket Tobias Billström. Istället ska tydligen en gammal medlem i Livets Ord ta över arbetslöshetspolitiken. Jaha! Sydsvenskan och Metro.

Sverigedemokraterna Nej tack
Dagens Sverigedemokrat: Dagens klavertrampande Sverigedemokrat får även i dag bli riksdagsledamoten Stellan Bojerud som konstaterat att Sverige sålts ut till utlandet (och det är inte NATO han syftar på). Den gode Stellan drömmer sig tillbaka till när han var 15-åring och fick ett gevär och fick utpekat vad han skulle skjuta på. Ack ja, Sverigedemokrater och att behålla fötterna på jorden går inte ihop.

Dagens rubrik: Ja, det måste vara den som löd USB-kondom skyddar vid laddning. Håll med om att ingen, som inte är totalt utan nyfikenhet, kan låta bli att klicka på länken? Tydligen handlar det om en mojäng som ska skydda mobiltelefonen om man laddar denna i "publika" USB-uttag. Mojängen är visst slutsåld!

Radioaktiv - nej tack
Dagens kärnkraft: I Japan har man nu stängt ner sitt sista kärnkraftverk efter Fukushima-katastrofen. I Tyskland har man beslutat att avveckla kärnkraften. Men i Sverige, ett av de länder som har bäst förutsättningar att klara sin elförsörjning på ett miljöacceptabelt sätt utan kärnkraft, satsar kraftföretagen många miljarder på att öka produktionen från kärnkraftverken och på att planera för nya kärnkraftverk. På något sätt är världen inte riktigt som den borde. Avveckla kärnkraften!

Dagens USA-skjutande: I USA har en man skjutit ihjäl minst 12 personer på en militärbas. I Tyskland har en tjuvjägare skjutit ihjäl 4 personer när han skulle gripas. Massmord med skjutvapen händer på alla håll i världen. Men, USA är kraftigt överrepresenterat. Och detta beror naturligtvis på att sannolikheten är mycket högre där för att när det slår slint hos någon så har hen tillgång till skjutvapen. Naturligtvis är det anmärkningsvärt att en kille som flera gånger gripits i samband med skottlossning och som har psykiska besvär tillåts arbeta med säkerheten på en militärbas och ha tillgång till skjutvapen. Men så är det i USA. Och då händer sådana här hemskheter med jämna mellanrum.

Inga kommentarer: